Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

avui_elpuntDes del 18 de gener el diari Avui s’ha deixat de distibuir en paper al País Valencià i a les Illes així com a Madrid. Fa uns mesos també s’havia fet el mateix pas a la Catalunya Nord. Els nous propietaris del rotatiu, el Grup Hermes Comunicació, ha argumentat els elevats costos i el reduït nombre de lectors per fer aquest pas. També fa un any es va deixar de publicar l’edició setmanal valenciana d’El Punt a canvi de potenciar la versió digital.

L’Avui va deixar d’arribar dilluns als quioscos de les Illes Balears i el País Valencià. Les queixes dels subscriptors -havien rebut una carta- i el rum-rum a les xarxes socials van provocar que dimecres mitjans com VilaWeb o Cataluya Ràdio demanessin explicacions als responsables del Grup Hermes. El vicepresident executiu, Joan Vall Clara, va explicar a la ràdio pública que es tractava d’un servei “caríssim” i que suposava una pèrdua de 200.000 euros anuals. Segons Vall les vendes al País Valencià, a les Illes i a Madrid no arribaven als 400 exemplars diaris. Tot això en un context de crisi  que afecta especialment la premsa de paper i que va suposar que el 2008 l’Avui perdés 5,1 milions d’euros (27 milions des del 2005) i El Punt 1,6 milions.

La mesura forma part del “pla de xoc” que han engegat els nous propietaris del diari Avui i que ha suposat evitar, si més no durant el proper any, el tant anunciat expedient de regulació d’ocupació (ERO). L’alternativa segons els responsables del rotatiu és Internet -el mateix pas que va seguir fa vora un any el setmanari valencià d’El Punt– o rebre el diari per correu ordinari. Una possibilitat que s’aventura romàntica ja que suposa rebre’l dos o tres dies després.

Els lectors d’ambdós territoris s’han mostrat molt sorpresos i afectats per la notícia tal i com recull un extens reportatge de VilaWeb. En aquest sentit s’ha recollit el parer dels escriptors Biel Mesquida i Martí Domínguez -que havia estat columnista de l’Avui-; els responsables d’entitats com Escola Valenciana i l’Obra Cultura Balear entre altres personalitats. Entre els entrevistats existeix un dubte comú: savui_elpunti les versions digitals (gratuïtes) faran cas de les realitats valenciana i de les Illes si l’edició paper en feia tant poc?

La notícia ha trascendit pocs diesprés de l’anunci del Grup Hermes de fer una ampliació de capital de 5 milions d’euros oberta a subscriptors, anunciants i lectors d’ambdós diaris. Les participacions poden oscil·lar de 1.000 a 60.000 euros. Entre socis actuals i treballadors l’empresa ha anunciat que han cobert tres dels cinc milions previstos. L’empresari Joan Bosch continuarà mantenint la majoria a la societat.