Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

blocsLa setena reunió de la ponència de la Llei electoral ha abordat el tractament de les campanyes als mitjans públics. Les dues forces majoritàries, CiU i PSC, malgrat evitar la paraula “blocs” aposten per repartir el temps de manera proporcional als resultats pel conjunt de la campanya. En canvi ERC i ICV s’hi oposen frontalment. El Sindicat de Periodistes ha reaccionat durament i ha reiterat que els blocs “no tenen cap lògica democràtica”.

Si l’acord entre els partits presents al Parlament de Catalunya per reformar la Llei electoral s’endevina més que difícil ara ha aflorat un nou motiu de fricció: els blocs electorals. En la setena reunió de la ponència es va abordar el tractament de les campanyes electorals per part dels mitjans. CiU i PSC no volen sentir a parlar d’eliminar els blocs tot i que prefereixen obviar-ne la denominació.

En aquest sentit aposten per seguir al peu de la lletra l’informe dels experts sobre els continguts de la llei. En aquest sentit es proposta que tant en els mitjans de la Generalitat com en els de “titularitat privada amb un títol habilitant concedit per la Generalitat” tractin les informacions de les campanyes de les diverses candidatures “amb continguts que responguin al criteri d’imparcialitat i en proporcions corresponents als resultats electorals anteriors”. Aquest fet suposaria deixar de comptar diàriament minuts i segons i fer-ho en el conjunt de la campanya (a la pràctica no canviaria massa res i els criteris periodístics continuarien brillant per la seva absència). Ara bé, el PSC proposa que el repartiment del pastís es faci en base als vots i no als escons ja que d’aquesta manera en sortira més beneficiat que ara.

Mentre el PP no fa escarafalls del sistema de blocs electorals -cal recordar que va impugnar a la Junta Electoral Central (JEC) l’acció insubmisa de Televisió de Mallorca de les europees de 2009– ERC i ICV el rebutgen. Els republicans consideren que el text hauria de garantir una informació basada en la imparcialitat, la neutralitat i el pluralisme tal i com estableix la Llei orgànica de règim electoral general (LORERC). Es tracta d’un sistema imposat per la JEC per analogia amb el dels espais gratuïts de propaganda electoral.

Els ecosocialistes rebutgen els blocs però demanen proporcionalitat a partir de criteris periodístics. I fins i tot demanen allargar la proporcionalitat en precampanya un fet que, a priori, entraria en contradicció en voler eliminar els blocs. Finalment Ciutadans rebutja el minutatge però exigeix un tractament diferenciat entre forces parlamentàries i extraparlamentàries.

Rebuig total del Sindicat de Periodistes
En transcendir el sentit de les discussions el Sindicat de Periodistes ha emès una dura nota en la qual es reitera que els “blocs cronometrats no tenen cap lògica democràtica”. A més ha fet una crida als grups parlamentaris “a abandonar aquesta falsa mesura garantista hereva de la transició política i de la desconfiança crònica de les formacions a l’oposició en uns mitjans públics sempre sospitosos d’estar al servei del govern de torn”.

Cal recordar que el passat mes de novembre el Tribunal Suprem espanyol va rebutjar el recurs que el Col·legi de Periodistes de Catalunya, juntament amb dues associacions professionals més, havia presentat contra els blocs. El Grup de Periodistes Ramon Barnilsblocs (GPRB) va rebutjar una decisió que es podria recórrer al Constitucional. “És l’exemple màxim d’antiperiodisme” va afirmar aleshores el president del GPRB, Joan Vila i Triadú.