Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

3.000 persones, 150 entitats i més de 100 seminaris. Aquest és part del balanç quantitatiu del Fòrum Social Català que s’ha celebrat el proppassat cap de setmana a Barcelona. L’esdeveniment ha passat inadvertit per part de la premsa que fins i tot en alguns casos no li han fet ni una sola menció.

Moure 3.000 persones en unes jornades de debat no és fàcil. Però tampoc hi ajuda la poca atenció que bona part de la premsa escrita barcelonina ha realitzat del Fòrum Social Català. Segurament -i potser sorprendrà a més d’un- el diari que ha cobert amb més atenció (una pàgina sencera) l’esdeveniment és La Vanguardia. Ho fa amb un enfocament negatiu sobre el moviment altermundista “El moviment antiglobalització celebra 10 anys sense victòries” però amb una crònica treballada en el qual es recullen veus qualificades com les de Carlos Taibo, Arcadi Oliveras, Paul Nicholson i Joan Maria Antentas.

El Periódico va donar veu a un dels portaveus, el membre de Papers i Drets per a Tothom Brian Anglo, en forma d’entrevista de pregunta i resposta ràpida. La peça titulada “Ens neguem a pagar per una crisi que no hem generat” funciona com a prèvia de l’esdeveniment.

També van fer una prèvia sobre el Fòrum, que se celebrava a la Universitat de Barcelona, el diari Público i l’agència Europa Press. El Punt només citava la convocatòria en el si d’una breu crònica de la manifestació “contra l’Europa del capital” del passat divendres. L’Agència Catalana de Notícies -que no va cobrir l’esdeveniment- també el citava en el teletip sobre la manifestació. El diari que més ha obviat el Fòrum Social Català ha estat l’Avui, que ni n’ha fet prèvia ni cap tipus de referència posterior.

Segurament diversos elements poden explicar aquesta cobertura de mínims. Per una banda la poca atenció que es dóna a les alternatives al model dominant. Però també la dificultat de plasmar aquest tipus d’esdeveniments que van més enllà de la foto d’una manifestació. Un fet que, segurament, no és tant sols atribuïble a la premsa sinó també als mateixos organitzadors.