Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La denúncia d’irregularitats al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) per part de vuit vocals del  “sector crític” va desembocar amb la convocatòria d’eleccions pel proper 12 de març. S’hi tornen a presentar dues candidatures: la renovadora que encapçala en aquesta ocasió el subdirector de l’Avui, Salvador Cot; i la continuista que lidera l’exdirector de Ràdio Barcelona, Josep Maria Martí. El degà sortint, que no es presenta a la reelecció, ha beneït la llista de Martí per “reforçar la tasca realitzada els últims quatre anys”.

Després de la denúncia d’irregularitats -entre les quals pagaments amb diner negre a col·laboradors o manca de control de les subvencions públiques- el degà Josep Carles Rius va reaccionar amb la convocatòria d’eleccions. El “sector crític” del Col·legi -que en les anteriors eleccions va encapçalar Pilar Antillach- ha fet de nou candidatura amb Salvador Cot al capdavant.

L’acompanyen tots els vocals que van denunciar les irregularitats entre els quals la mateixa Antillach, Joan Vila i Oriol Cortacans (aquests darrers president i vicepresident del Grup de Periodistes Ramon Barnils). En aquest sentit el GPRB ha anunciat públicament el suport a la candidatura renovadora. Completen la llista Aurora Antón, Ignasi Aragay, Josep Cabayol, Magí Camps, Irene Caparrós, Bernat Capell, Pere Ferreres, Llibert Ferri, Patrícia Gabancho, Josep Garriga, Anna Grimau, Jordi Muñoz, Enric Sierra, Teresa Turiera-Puigbó i Esther Vera.

Salvador Cot ha explicat a Media.cat que pretenen que “el Col·legi serveixi d’alguna cosa”. “S’ha de modernitzar, diversificar i oferir el màxim de serveis… però sobretot ser valents i estar a la primera línia de defensa dels periodistes” afirma. En aquest sentit entén que la “percepció majoritària” és que a hores d’ara la institució no serveix i, per tant, “toca demostrar el contrari sanejant-la i fent-la una referència professional constant i quotidiana”.

Respecte a les irregularitats que els vocals encapçalats per Antillach van denunciar setmanes enrere el candidat a degà Salvador Cot adverteix que “ho arreglaran de manera immediata”. “Sabem que s’han fet pagaments en negre i que els auditors afirmen que no poden comprovar els ingressos dels tretze quiscos propietats del CPC”. “Això no són opinions, són fets” rebla Cot.

El degà sortint, Josep Carles Rius, ha fet una crida als col·legiats per donar suport a la candidatura de Josep Maria Martí. “Representa una garantia d’independència i de defensa dels valors del periodisme per damunt d’altres interessos” va afirmar. Martí -amb el qual ha estat impossible fer el qüestionari després de múltiples intents-, compta a la seva llista amb Ramon Besa, Jordi Basté, Núria de José, Neus Bonet, Marc Vidal, Montserrat Armengou, Sílvia Heras, Xavier Mas de Xaxàs, Ana Jiménez, Francesc Espiga, Teresa Cendrós, Montserrat Rius, Francesc Escribano, Enric Frigola, Pilar Casanova, Alícia Oliver, Marga Solé i Anna Comas.

El paper de Josep Carles Rius
El fet que el degà sortint hagi demanat el vot per una de les dues candidatures no ha molestat a Salvador Cot. “Hi té tot el dret. A mi el que em preocuparia és que ens beneís a nosaltres, ja que és ben difícil defensar el continuisme del CPC quan la majoria dels periodistes pensen que és del tot prescindible”. Tot i això, segons fonts de la candidatura renovadora es demanarà que Rius deixi la presidència de la Junta Electoral Central ja que és un òrgan que ha de mantenir la neutralitat en el procés.

>> Llistes completes i informació de les eleccions

>> Anotació al bloc de Joan Vila sobre la candidatura de Salvador Cot