Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

controlc“En un teclat control+Z vol dir desfer una acció. I a la Corporació cal desfer certes inèrcies acumulades en els darrers anys i que ens allunyen dels seus principis fundacionals”. Per tal de fer-ho possible s’ha constituït el col·lectiu Control+Ç format hores d’ara per una trentena de treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i Interactiva. “No volem passar pel peatge d’Espanya per explicar el món. Els nostres referents han de ser clarament catalocèntrics” explica un dels seus membres.

La preocupació d’un grup de treballadors de TV3 sobre el marc de referència nacional del mitjà els va dur a realitzar una sèrie de trobades. A mesura que augmentava el debat sobre la qüestió -per exemple amb les declaracions de Joan Ferran sobre la “crosta nacionalista”- el col·lectiu es va estendre a les altres empreses de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -Catalunya Ràdio i Interactiva-. Finalment, el passat 26 de gener Control+Ç es va donar a conèixer a les diverses redaccions com un “grup d’opinió” que pretén recuperar els principis fundacionals de l’ens públic.

“És un bon moment per posicionar-nos tenint en compte que estem en ple procés de redacció del llibre d’estil de la Corporació” afirma un dels portaveus de Control+Ç. En aquest sentit tenen “moltes esperances” que la seva redacció marqui un punt d’inflexió a l’hora de definir el marc de referència i que pot ser una “molt bona eina”. Tot i això el col·lectiu admet que fins que no el tinguin a sobre la taula no se’n podrà valorar l’efectivitat.

Per Control+Ç la pèrdua del marc de referència català ha estat progressiu i sense intenció política. “Bona part de les fonts que arriben a les redaccions prenen un marc espanyol i sovint no hi ha mitjans per traduir-ho a la realitat dels Països Catalans” expliquen des del grup d’opinió. En aquest sentit Control+Ç considera que la direcció de l’ens ha de donar eines per facilitar aquesta tasca. “TV3 i Catalunya Ràdio han d’explicar el què succeïx als Països Catalans i al món, sense passar pel peatge d’Espanya” adverteix el portaveu de Control+Ç. “Allò que li passi a un home de Salamanca interessa poc, entre altres, perquè no ens pot veure” aclareixen.

El nou col·lectiu que es va donar a conèixer en una data assenyalada -el 26 de gener es va produir la victòria de les tropes catalanes a la batalla de Montjuïc- també vol que s’avanci en una millor gestió dels recursos públics de l’ens i que l’empresa esdevingui un referent internacional. “Creiem que l’actual equip treballa en la bona direcció i és amb el que ens sentim més còmodes” admet un dels seus membre. Tot i això lamenta que la Llei de la CCMA no hagi servit per despolititzar els òrgans de gestió. “Hem passat de dependre del Govern a fer-ho del Parlament però les males pràctiques polítiques s’han reproduït” afirma. “Hem d’avançar cap a la independència total dels mitjans públics del poder” rebla el representant de Control+Ç.

>> Bloc del grup d’opinió Control+Ç