Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

informatiu“És un mitjà que neix a la xarxa, des del País Valencià i per tractar la realitat valenciana amb una línia editorial crítica”. Amb aquestes tres premisses va començar a caminar el passat 1 de desembre L’Informatiu, un diari digital que vol marcar una agenda pròpia i fugir de les notes de premsa i de les agències.

Josep Beltrí és un dels tres socis impulsors del projecte. “Hem apostat per Internet ja que el futur de la premsa és a la xarxa” explica. Tot i això no pretenen “competir amb actualitzacions” amb les edicions digitals dels grans diaris. “Cada matí els lectors es trobaran un ‘diari nou’” explica Bertrí. “Un diari amb temes propis i treballats en profunditat, fugint de les notes de premsa i de les agències” afegeix.

A banda de marcar l’agenda pròpia un dels elements que caracteritzen l’Informatiu és la seva línia editorial. “Vivim en un panorama copat per mitjans conservadors i nosaltres busquem un espai a l’esquerra i des d’una vessant valenciana” explica Beltrí.

“És informació des del País Valencià, sobre el País Valencià i majoritàriament en valència” afegeix. Beltrí justifica que part de les notícies siguin en castellà per “la realitat social” i per no “tancar-se” a part del públic potencial. En aquest sentit tot i que els principals temes d’obertura són en català s’aposta per l’espanyol per la informació local de municipis majoritàriament castellanoparlants com Burjassot o Paterna. Curiosament en un principi escrivien en castellà aquelles notícies que podien tenir ressò estatal però han comprovat que en portals 2.0 com el Meneame quan el tema interessava apareixien traduïts.

“Tenim diversos temes-llança entre els quals destaca la corrupció i l’anàlisi del sector de la comunicació valenciana” explica Beltrí. En aquest sentit lamenta que per corporativisme els mitjans no es treguin mútuament els “draps bruts”. En canvi algunes de les exclusives de l’Informatiu han servit per treure a la llum un document intern de Las Provincias que es confessa com “dic de contenció de la pressió pancatalanista” o l‘intent d’aquest diari per comprar el castellonenc Mediterraneo (Grup Z). També són prioritat per L’Informatiu els episodis de manipulació informativa de Canal 9.

Beltrí admet que aquesta línia crítica suposa “trobar-se totes les portes tancades” tant a nivell d’informació com publicitat però considera que això forma de la “manca de cultura democràtica que pateix el País Valencià” i que també pateixen els partits de l’oposició o la societat cívica. Tot i això esperen rendibilitzar un projecte en el qual treballen dues persones a temps complet i tres més fent informació local. “En mig any podrem saber si és viable i en un any esperem que comenci a donar els primers beneficis” explica.

Els impulsors de L’Informatiu estan especialment orgullosos de la secció d’opinió. “Està formada per una vintena llarga de periodistes, joves i veterans, de reconegut prestigi” afirma Beltrí. En aquest sentit considera que és la secció més homologable a qualsevol dels grans mitjans del País Valencià.