Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

lavanguardiafocL’edició digital de La Vanguardia va publicar dilluns un vídeo que haurien gravat els bombers GRAF de Barcelona al tràgic incendi d’Horta de Sant Joan (la Terra Alta). Hores després el Departament d’Interior acusava el rotatiu de manipular-lo ja que dos dels cinc minuts de la gravació corresponien a un altre incendi. La Vanguardia es va limitar a treure prèviament aquesta part del vídeo i a fer una confusa explicació dels fets a l’edició de paper.

Cap a les set del vespre el Departament d’Interior va publicar una nota en la qual acusava a La Vanguardia de manipular el vídeo que havia penjat a primera hora del matí a la seva edició digital. Segons la versió d’Interior els dos primers minuts del document -en tenia poc més de cinc- corresponien a un incendi del passat 15 d’agost a Montferri (l’Alt Camp). “Hi apareix una carretera i un pont inexistents a Horta” afirmava Interior i afegia que s’hi havien inserit comentaris que asseguraven que les imatges eren del foc de la Terra Alta, insinuant que el perill era visible i que no s’havia avisat als GRAF Lleida -grup del qual van morir cinc bombers-.

Interior també va anunciar que interposaria una querella per injúries i que posaria el cas en coneixement del Consell de la Informació i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya per tal que prenguessin les decisions que creguessin oportunes. A més, va recordar que el vídeo publicat formava part d’un conjunt de vuit gravacions que s’havien lliurat a la jutgessa tal i com s’havia anunciat en una roda de premsa del passat 14 de gener.

Rectificació “a mitges”
La reacció de La Vanguardia va ser, segons van explicar l’endemà a l’edició impresa, prèvia a la nota d’Interior. En aquest sentit van republicar el vídeo traient-ne els dos primers minuts que contenien les imatges de Montferri. A diferència del document original -que complementava la notícia publicada a l’edició impresa de dilluns:  “El cap del foc d’Horta de Sant Joan va arribar passada la tragèdia”- el “nou vídeo” només tenia un titular “El foc ens ve per tots els costats”. Cap referència per tant a la retallada del document inicialment publicat ni a l’acusació de manipulació d’Interior.

En canvi, a l’edició de paper del dimarts 9 de febrer si que es feia referència a la polèmica del vídeo. La informació de l’incendi ocupava una doble pàgina de la secció “Vivir” amb un gran titular “Bombers, lliures de crítica”. Obria la doble pàgina quatre fotogrames del polèmic vídeo amb el títol “Imatges eloqüents”. En el text que acompanya aquestes imatges s’explicava que l’edició digital havia publicat un dels vídeos tot i que al migdia una de les fonts “va expressar els dubtes sobre els escenaris de part de les imatges”. D’aquesta manera, segons la versió del diari, a les 13:51 es va procedir a eliminar -sense fer-ne cap referència- els dos primers minuts. En el text, que no s’explica la denúncia de manipulació, s’afegia que Interior va ratificar la veracitat de la resta del reportatge.

El darrer estira i arronsa entre Interior i La Vanguardia
La denúncia de manipulació del vídeo per part de la conselleria encapçalada per Joan Saura és el darrer episodi d’estira i arronsa amb el rotatiu del grup Godó. De fet en les darreres setmanes ja s’havien fet fins a quatre desmentiments de diverses informacions publicades –el darrer el mateix dilluns– sobre la gestió de l’incendi. El malestar de la conselleria es va reflectir amb una roda de premsa convocada per demanar que no es “fessin judicis paral·lels”, una convocatòria que diverses fonts van interpretar com un intent de “renyar” als mitjans.

En aquest context de tensió sobta que es pogués publicar un vídeo amb part de les imatges que no corresponien a l’incendi d’Horta i que, posteriorment, la rectificació fos confusa i sense cap tipus de referència a l’espai on s’havia publicat originalment el document. Aquests dos elements -la manca de cura a l’hora d’avaluar la veracitat d’un document i la reacció posterior- posen en entredit la tasca d’un diari que des de fa setmanes ha posat sobre la taula la confusa gestió de l’incendi i, especialment, de la seva informació.

Un Comentari