Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

eurodiputatsL’1 de febrer es va celebrar la darrera jornada del judici pel “sumari polític” del cas Egunkaria. Dies després els cinc imputats han rebut el suport de vint-i-cinc eurodiputats entre els quals tres de catalans. Els parlamentaris han lamentat des d’Estrasburg que l’Estat espanyol tanqui diaris i ha demanat l’absolució pels encausats.

El judici pel primers dels dos sumaris a Egunkaria va finalitzar el passat 1 de febrer. Els advocats dels cinc imputats -Martxelo Otamendi, Juan Mari Torrealdai, Xabier Oleaga, Txema Auzmendi i Iñaki Uria- van aprofitar la darrera sessió per recordar una vegada més que els arguments de les acusacions populars no tenien fonament. “S’ha pogut provar que no només són responsables del què se’ls acusa sinó que a més van crear un projecte digne de destacar, il·lusionant” va concloure l’advocat Jose Maria Elosua. Abans el mateix fiscal havia reiterat que el judici no tenia sentit.

Finalment els encausats van tornar a denunciar les tortures que van patir durant la incomunicació i van destacar que el seu únic delicte va ser treballar a favor de la cultura basca. El judici ha viscut moments esperpèntics com el fet que el guàrdia civil encarregat de transcriure les escoltes als imputats va admetre que d’euskara en sabia “una mica”. “No prou per seguir una conversa” va respondre l’agent de la Benemèrita a pregunta de la defensa.

“L’absolució és l’únic veredicte just possible”
Dies després vint-i-cinc eurodiputats han donat suport als cinc encausats signant una declaració de suport en la qual s’afirma que l’absolució és l’únic veredicte just possible, demanen arxivar el “sumari econòmic” -pendent de reiniciar-ne la tramitació- i la compensació pels danys causats. De fet, no és la primera vegada que un grup d’europarlamentaris donen suport a Egunkaria ja que el 2005 un grup de 22 electes van sol·licitar la suspensió del tancament i el respecte a la llibertat d’expressió i informació.

Entre els signants n’hi ha tres de catalans: Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) i en conjunt formen part de quatre eurogrups parlamentaris (Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa; Verds-Aliança Lliure Europea, Esquerra Unitària Europea i el Partit Popular Europeu). Al costat de l’exdirector d’Egunkaria i actual responsable de Berria, Martxelo Otamendi, s’ha llegit una declaració que exigeix el respecte a “la llibertat i el pluralisme dels mitjans” i en la qual s’ha recordat les denúncies per tortures dels acusats. En aquest sentit han assenyalat que el relator de l’ONU sobre la tortura, Theo van Boven, va concloure el 2004 que les denúncies eren “consistents” i va demanar a l’Estat espanyol mesures per evitar aquestes pràctiques.

Oriol Junqueras ha explicat que “un mitjà de comunicació no es pot tancar com a mesura cautelar, sinó que hi ha d’haver una sentència” i que “tota la classe política sap que el tancament d’Egunkaria és un fet antidemocràtic, però ni el PP ni el PSOE saben com tancar un procés que van engegar ells mateixos en un moment en què es perseguia qualsevol idea a favor del dret de decidir”. Per Ramon Tremosa el tancament va ser una “violació de drets” i ha lamentat que “en un estat que ocupa la presidència de la Unió Europea es tanquin diaris”. “Hem de reaccionar clarament en contra aquest fet” ha reblat l’eurodiputat convergent. Finalment Raül Romeva ha demanat “coherència” a la UE ja que “denúncia les violacions que es comenten fora de les seves fronteres però hauria de fixar-se més amb el què passa al seu interior”.

>> Recull de notícies sobre Egunkaria (delicious Media.cat)

>> Notícies sobre el judici a Egunkaria (Media.cat)