Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

incendiLa lectura dels titulars dels quatre diaris de paper editats a Barcelona podrien fer creure que al Parlament de Catalunya es van realitzar dues comissions d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan diferents. L’Avui i La Vanguardia assenyalen que Baltasar va validar la tesi del llamp sense tenir informe mentre que El Punt i El Periódico destaquen que els Agents Rurals van negar pressions polítiques i van exculpar al conseller de Medi Ambient.

Dues línies per interpretar la primera sessió de compareixences de la comissió d’investigació. La més crítica encapçalada per l’Avui que en portada (tot i que en uns baixos) titula: “Baltasar queda en evidència pel foc”. En pàgines interiors -obrint la secció de Societat- insisteixen en la idea: “Baltasar va validar la tesi del llamp sense tenir cap informe”. I l’article el comencen recordant les paraules del conseller de Medi Ambient del passat 24 de gener: “L’estudi ha permès determinar amb rotunditat que la causa va ser un llamp”.

La Vanguardia -que manté una relació tensa amb Interior i Medi Ambient per les informacions sobre la gestió de l’incendi- també assumeix la mateixa visió crítica. Tot i que no situa el tema a portada si que obre la secció “Vivir” amb un titular de tipografia molt gran “El Govern fa marxa enrere” -en referència a la inclusió de la compareixença dels bombers BRIF inicialment vetats pel tripartit-. Respecte el tema del llamp també li toca el rebre al conseller “Baltasar va donar per vàlida la hipòtesi del llamp sense disposar de cap informe”. I tal i com passa a l’Avui inicien la peça recordant les “rotundes” paraules del titular de Medi Ambient el passat 24 de juliol. A més, el titular que obre les pàgines 2 i 3 del “Vivir” també és critic amb el Govern “El vent ja va avisar quatre hores abans de la tragèdia”.

En canvi el mateix tema de les condicions meteorològiques El Periódico l’enfoca de manera totalment contraposada: “El director del Servei Meteorològic diu que el vent va superar la previsió”. El rotatiu del Grup Z no situa el tema en portada ni tant sols obrint la secció de “Coses de la vida”. Opta per un titular totalment neutre amb el Govern: “Els forestals neguen pressions per atribuir el foc a un llamp”. A més inicien la crònica amb una metàfora meteorològica que sembli destinada a rebaixar les tensions que afecten les conselleries afectades: “Cel ennuvolat i episodis de pluja. Fins a la data, totes les sessions de la comissió d’investigació de l’incendi dels Ports s’han celebrat amb mal temps. Tant dins com fora del Parlament. I no sembla que amaini a l’interior, perquè les defenses i acusacions de Govern i oposició es repeteixen més que la meteorologia”. Finalment El Punt també se situa en la línia d’interpretació més benevolent amb el Govern: “Els forestals exculpen Baltasar perquè no li van oferir cap altra hipòtesi que la del llamp”.

L’exemple de la comissió d’investigació mostra com l’adquisició de l’Avui per part del Grup Hermes -editora d’El Punt– no ha modificat les tradicionals afinitats polítiques dels quatre rotatius barcelonins.