Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

fourcadeMartin Fourcade, medalla catalana als Jocs Olímpics de Vancouver”. Aquest titular, real i que obre edició del diari digital La-clau.net, és impossible de trobar a la premsa del sud dels Pirineus. I és que Fourcade és nord-català i això suposa que la seva medalla -l’única dels esportistes dels Països Catalans als Jocs de Vancouver- hagi tingut un nul ressò.

Cap dels quatre diaris editats a Barcelona fan cap tipus de menció de la medalla d’argent de Martin Fourcade a la biatló de 15 km dels Jocs d’Hivern de Vancouver. Ni tant sols el 9 Esportiu -encartat amb El Punt i l’Avui- en parla a la peça “Miller ja té tots els títols”. El nom de Fourcade apareix a la llista de medallistes dominicals citant-ne la nacionalitat francesa (habitualment aquest diari considera de nacionalitat catalana els que competeixen sota bandera espanyola). També El Periódico de Catalunya titula la informació relacionada amb els Jocs amb la tercera medalla del nord-americà Bode Miller (“Miller s’erigeix en rei amb la tercera medalla i el primer or”). El Regió 7 és el diari que en parla més ja que en cita el nom i la competició però només el considera “de França“.

Per saber detalls de la primera, i de ben segur, única medalla catalana a Vancouver cal adreçar-se als digitals de la Catalunya Nord. La-clau.net opta per “Martin Fourcade, medalla catalana als Jocs Olímpics de Vancouver” mentre que VilaWeb Catalunya Nord afirma “Medalla d’argent pel nord-català Martin Fourcade”. Fins i tot L’Independant -diari en francès i gens sensible a la causa catalana- parla en l’entradeta de “la ‘passejada’ fantàstica del català” en la seva informació d’obertura tant del paper com del digital (“I Martin Fourcade va volar”). Sembla per tant que els mitjans del nord del Pirineu no dubten de la catalanitat d’un medallista nascut a Ceret (el Vallespir) i que actualment resideix a la Llagona (el Capcir).

Al sud tampoc ha estat possible llegir la notícia a la premsa digital -habitualment més sensible a la realitat dels Països Catalans- ni tant sols a VilaWeb tot i que apareix a la seva edició local nord-catalana. TV3 i Catalunya Ràdio tampoc se n’han fet ressò als seus butlletins ni als informatius. Només va aparèixer -l’única excepció que hem detectat- al programa Tot Gira que omple d’esport les tardes del cap de setmana. El seu conductor, Marc Negre, ho tenia claríssim “Medalla catalana a Vancouver” va explicar. Potser Jordi Hereu -que si que té reportatge de la seva estada a la ciutat canadenca a El Periódico– se la podria anotar com a pròpia a l’hora de vendre la precandidatura. I és que els resultats dels esportistes sud-catalans han estat, si més no, discrets.

Actualització dimarts 23 de febrer

Aquest dimarts el 9 Esportiu si que dedica una pàgina a la medalla de Fourcade “Una medalla del nord“. A banda d’explicar la història dels dos germans biatletes també recorda que és la segona medalla nord-catalana en uns Jocs Olímpics d’Hivern. També en va fer referència al llarg de dilluns el digital directe!cat (“El biatleta Martin Fourcade enceta el medaller català de Vancouver 2010“).

Finalment, i com a fe d’errates, cal assenyalar que TV3 si que en va parlar en la informació de diumenge al vespre. Després d’explicar àmpliament la victòria de Bode Miller i el debut de l’esquí cross com a modalitat olímpica afirmava: “La Catalunya Nord també ha rascat medalla. El biatleta de la Llaguna, Martin Fourcade, s’ha penjat la medalla de plata en els 15 quilòmetres sortida en massa i ha donat el vuitè metall a França.”