Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els Reis espanyols van tornar a rebre una esbroncada històrica a la final d’una competició que porta el seu nom. Si el maig passat va ser a València en futbol en aquesta ocasió ha estat a Bilbao en bàsquet. TVE, a diferència de València, va mantenir la connexió però va “corregir” l’àudio per minimitzar la monumental xiulada.

Tot feia esperar una gran xiulada als Reis i a l’himne espanyols. L’escenari era Bilbao; les aficions majoritàries eren basques (Bilbo Basket i Caja Laboral Vitòria) i catalana (Regal Barça) i el precedent futbolístic de València era ben present. Tant bon punt Joan Carles i Sofia de Borbó van fer acte de presència al BEC, l’esbroncada va començar i encara va pujar més de to -amb crits de “Fora, fora”- durant els escassos vint segons en el quals es va intentar fer sentir l’himne espanyol.

Les imatges de TVE es van limitar a resseguir l’entrada dels Reis i els aplaudiments d’un reduït grup d’espectadors situats a les posicions més properes a la llotja. A la resta del pavelló, amb capacitat de 15.000 espectadors, la xiulada i els gestos contra els monarques eren generals especialment en els sectors ocupats per les tres principals aficions tal i com es pot comprovar en el vídeo de TuBasket.com.

Tal i com va passar a València la senyal la produïa TVE però l’emissió al Principat era conjunta tant per la televisió pública espanyola com per TV3. A diferència d’aquella ocasió -en la qual el narrador, Pere Escobar, no es va assabentar de la xiulada- els locutors catalans explicaven el que succeïa tot i que les imatges i el so distessin molt de la realitat. També a la ràdio, tant a Catalunya Ràdio com a RAC1, els oients podien comprovar la magnitud de la protesta i com pràcticament el fragment d’himne no es podia sentir.

És evident que l’intent de minimitzar la xiulada no va arribar a l’escàndol de València quan TVE va desconnectar argumentant un “problema tècnic”. Posteriorment, al descans, el va reemetre amb les preceptives correccions d’àudio i mostrant bàsicament la imatge d’un aficionat bilbaí que s’emocionava amb les notes de la Marxa Reial mentre la resta de Mestalla protestava. A més, en aquella ocasió, la manipulació va acabar amb el cessament de Julián Reyes com a cap d’Esports de la cadena pública espanyola.

A la final de la Copa del Rei celebrada a Bilbao també es va produir un fet, anecdòtic, que mostra com les transmissions esportives cada vegada més intenten amagar i minimitzar els incidents o allò que surt de l’anormalitat -al contrari del què succeïx habitualment en periodisme-. En un temps mort es va celebrar un concurs de tirs lliures amb la participació de tres espectadors. Un dels concursants era un aficionat del Madrid que en finalitzar la seva actuació es va dedicar a fer gestos obscens tant als aficionats catalans com els bascos. TVE va evitar mostrar les imatges i va fer un pla general del pavelló. Mentrestant la cridòria tornava a ser descomunal i, lògicament, l’audiència es devia preguntar què succeïa. Sortosament els espectadors catalans van tenir ràpidament la resposta per part de l’equip comandat per Jordi Robirosa que, com és habitual, i malgrat no poder produir la senyal, va fer una retransmissió de gran nivell.