Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

tdtQuaranta mitjans dels Països Catalans van sumar esforços i van publicar aquest dimarts un editorial conjunt d’adhesió a la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres que permetria assegurar les emissions de TV3 al País Valencià. La iniciativa va tenir un ressò infinítament menor que la de defensa de l’Estatut del passat mes de novembre. Fins i tot TV3 -que en principi hauria de promocionar una iniciativa que li és favorable- en va fer una menció molt discreta.

Fins a quaranta mitjans, d’àmbit nacional, comarcal i local; tant de paper com digitals, i amb el suport de les dues principals associacions de premsa (l’APPEC i l’ACPC) van voler sumar-se als suports a la ILP impulsada per Acció Cultural del País Valencià i que ha de garantir les emissions de qualsevol televisió al conjunt de la seva àrea lingüística.

L’editorial recorda el suport dels cinc principals partits del Parlament de Catalunya així com d’altres institucions com la Xarxa Vives, la Federació Llulll o el Futbol Club Barcelona. L’editorial conjunta, que signen entre altres l’Avui, El Punt, el Diari de Balears, Vilaweb i El 9 Nou, arriba en un moment en el qual la ILP ha sumat 400.000 signatures. Cal recordar que en cal aplegar mig milió per tal que es pugui entrar al Congrés dels Diputats espanyols. Des d’ACPV esperen superar aquesta xifra després que la Junta Electoral hagi acceptat perllongar el termini un mes i mig.

Era d’esperar que l’editorial conjunta per TV3 al País Valencià tingués menys ressò que la de defensa de l’Estatut (“La dignitat de Catalunya”). Hi influeix que en aquella ocasió s’hi havien sumat els dos principals diaris editats a Barcelona (El Periódico i La Vanguardia) així com la reacció irada de la denominada “caverna espanyolista”. Ara bé, sobta el poc interès que va generar a TV3, la gran beneficiada de la iniciativa.

En el cas del seu portal d’Internet, el 3cat24.cat, la notícia no va aparèixer en portada fins a mig matí i situada a la part inferior. En el cas del Telenotícies Migdia no se’n va fer menció fins a ben entrada la segona part -just abans dels esports- amb una breu peça de poc més de quinze segons. Amb la veu del conductor de l’informatiu es van visualitzar extractes de l’editorial signat per les quaranta publicacions. No van aparèixer imatges ni declaracions. Tampoc es va aprofundir en la iniciativa de la ILP. Un fet que contrasta amb el tractament d’un altre mitjà públic, l’Agència Catalana de Notícies, que a banda de fer una peça sobre l’editorial ho complementava amb una altra sobre les valoracions d’Acció Cultural del País Valencià. Pels impulsors de la ILP la iniciativa és “un impuls definitiu”.

Editorial: Fem-ho possible: per TV3 i la llengua catalana

El 2 de febrer passat el Parlament de Catalunya va aprovar una declaració d’adhesió a la iniciativa legislativa popular (ILP) ‘Televisió sense Fronteres’ amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC, ICV i PP. En la declaració s’afirmava: ‘Es tracta d’una iniciativa legislativa que respon a la necessitat d’adaptar el marc legislatiu vigent als canvis tecnològics i d’emissió i distribució de continguts comunicatius que es produeixen al conjunt de l’Estat espanyol’ i que l’acord es prenia ‘valorant la conveniència que l’Estat intervingui legislativament per garantir amb caràcter general i estable, i amb condicions tècniques i d’intercanvi equiparables, el compliment dels objectius de protecció de les llengües oficials, regionals o minoritàries en la implementació final de la televisió digital’.

L’argumentació no pot ser més clara, i amb la seva declaració el Parlament s’afegeix al consens, cada vegada més unànime, entorn d’aquesta iniciativa impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Pocs dies abans van ser els rectors de les vint universitats membres del Consell General de la Xarxa Vives que aprovaven l’adhesió a la mateixa ILP, i també tots els sindicats de tots els territoris dels Països Catalans, els partits polítics i les principals entitats i associacions, des de la Federació Llull (que reuneix Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i la mateixa Acció Cultural) fins al FC Barcelona. Tots units per un mateix objectiu: fer possible la legalització de les emissions de TV3 al País Valencià i el reconeixement del marc nacional de comunicació.

Però una ILP implica molt més que una sèrie d’adhesions i de declaracions favorables més o menys entusiastes: implica, concretament, en aquest cas, la necessitat d’aplegar 500.000 signatures vàlides de ciutadans i ciutadanes majors d’edat.

I és en aquest punt que s’ha de concretar tot aquell consens: perquè el futur del català (que ens ateny al conjunt de la comunitat lingüística) passa, en el segle XXI, molt particularment perquè sigui possible crear el que s’ha anomenat ‘un marc nacional de comunicació’.

Per això, i afegint-nos al consens articulat al voltant de la declaració del Parlament de Catalunya, diversos mitjans hem acordat de publicar aquest editorial conjunt com una crida a la ciutadania perquè es mantingui a l’alçada del repte i col·labori activament en la recollida de signatures –que ja és al tram final– per fer possible un pas endavant. Per TV3 i per la llengua catalana.

Llista de mitjans adherits a l’editorial
El Punt
Avui
Diari de Balears
Diari de Sabadell
Diari de Tarragona
Segre
El 9 Nou Osona
El 9 Nou Vallès Oriental
VilaWeb
El Temps
L’esquerda de la Bastida
L’informador
La Farga
Nova Tàrrega
La Palanca
La Comarca
Estela
Som-hi
Vallenc
Nova Conca
El Salí
El Martinet
El 3 de vuit
La Veu de la Segarra
Som Garrigues
www.anoiadiari.cat
www.comarquesnord.cat
Diari de Manlleu,
Diari de Vic
El Mirador del Pla de l’Estany
Els Colors
La Fura
L’hiperbòlic
Mediterranean Daurat
Noticiestgn
Revista Enrenou
Secundèria
www.deria.cat
www.sies.tv
Viure als Pirineus

Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC)
Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC)