Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

marisagoniEl Partit Popular i Unió Mallorquina han acordat iniciar els tràmits per destituir Marisa Goñi com a directora de Televisió de Mallorca. Per fer-ho faran valdre la seva majoria parlamentària al Consell per modificar els estatuts de l’ens radiotelevisiu. Els uemites se senten “ferits” per alguns dels reportatges que abordaven irregularitats urbanístiques i en la construcció d’infraestructures.

Televisió de Mallorca, depenent del consell insular, va néixer de la mà d’Unió Mallorquina com a “contrapoder” a la IB-3 de Jaume Matas. Tant durant aquell període de majoria absoluta del PP com després, amb el segon Pacte de Progrés, ha desenvolupat “un molt bon paper” segons Tomeu Martí, vicepresident de l’Obra Cultural Balear (OCB). “Ha fet una aposta molt interessant pel debat i la informació per sobre de l’entreteniment i tot plegat amb un cost molt més assumible que IB3” afegeix (el pressupost anual correspon al d’informatius de la televisió autonòmica).

Tot i això UM “no ha perdonat “alguns dels reportatges que han abordat les irregularitats urbanístiques d’ajuntaments comandats pel partit regionalista. També el PP ha criticat insistentment la seva línia informativa i s’ha mostrat partidari de tancar-la. Aquest caldo de cultiu ha explotat amb l’expulsió dels uemites de les tres principals institucions de les Illes -el Govern Balear, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma- a causa de la imputació de diversos exdirigents del partit en casos de corrupció. Això ha provocat que tant a nivell municipal, insular com autonòmic els governs hagin quedat no només en minoria simple sinó amb una representació menor que el PP.

L’acord dels populars i UM per destituir Marisa Goñi com a directora de RTVM passa per modificar-ne els seus estatuts. I és que la potestat de nomenar el responsable de la televisió insular correspon a la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol. D’aquesta manera, i segons explica Tomeu Martí, ambdós partits de dretes repetirien la fórmula realitzada a l’Ajuntament de Palma. En aquell cas han sumat els vots per modificar els estatuts de diverses empreses municipals per poder-ne nomenar els presidents. Aquests canvis podrien desembocar -en alguna de les tres institucions- en mocions de censura.

El futur de TVM
Quin futur li espera a Televisió de Mallorca? Tomeu Martí considera que la seva existència “no corre perill”. Malgrat les incerteses del panorama polític i audiovisual s’imagina que quan el PP la controli ja no la voldrà tancar. En els darrers mesos també s’havia especulat amb la possibilitat que s’integrés a IB-3 i esdevingués el segon canal. “És una via que legalment la veig molt complicada ja que les han creat institucions diferents” afirma Martí.