Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

illes33Les Illes Balears i Pitiüses ja reben la senyal del Canal 33, el 324 i el Canal Super 3. Des de l’Obra Cultura Balear ho valoren molt positivament ja que suposa diversificar l’oferta televisiva en català. Tot i això adverteixen que no renuncien a veure la “versió completa” de TV3. I és que, hores d’ara, en aquest territori dels Països Catalans hi arriba el canal internacional de la CCMA.

Les Illes veuen com la transició cap a la TDT ha suposat multiplicar per quatre l’oferta televisiva en castellà -tot i el fracàs d’algunes propostes com Popular TV-. A més, l’apagada analògica amenaçava en suposar la pèrdua dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Tanmateix el passat 18 de febrer es va estrenar el segon multiplex que té concedit el Govern de les Illes Balears. De moment hi emeten el Canal 33 (versió completa), el 324 i el Canal Super 3. Caldrà veure si més endavant es completa amb alguna televisió valenciana o algun dels futurs canals de la CCMA. L’acte d’encesa va comptar amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras; el conseller de Presidència del Govern de les Illes, Albert Moragues, i la consellera illenca d’Innovació, Interior i Justícia.

El procés no ha estat fàcil. I és que, bàsicament des d’IB3, es posaven pals a les rodes a la recepció del Canal 33 per la presència d’espais de producció aliena. En aquest sentit es va arribar a posar sobre la taula la possibilitat que arribés amb una versió “capada”, és a dir, només amb la producció pròpia. D’aquesta manera es podia reproduir el model de TV3 que arriba a les Illes en forma del canal 3cat, el senyal que s’envia a “l’estranger”.

En aquesta ocasió però s’ha aconseguit un acord que podria ser un “model a seguir” pel conflicte de TV3 segons el vicepresident de l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí. Concretament s’ha establert un intercanvi de drets -la CCMA no en té pel territori de les Illes- a canvi de programació pròpia del Canal 33 pel futur segon canal d’IB3. “El seu naixement semblava imminent però, de moment, no hi ha data” explica Martí.

Pel vicepresident de l’OCB l’acord pel 33 demostra que “hi ha possibilitats” de recuperar TV3 en la seva versió completa. “No hi renunciarem” adverteix. “El nostre objectiu és poder veure de tot en català” conclou.

>> Notícies sobre l’arribada del Canal 33 a les Illes (delicious Media.cat)