Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

elperiodico_molinsL’independentisme perd força en el seu segon simulacre de referèndum”. D’aquesta manera titulava El Periódico l’endemà del 28-F. Ho fa amb un article ple de referències que intenten minimitzar i, fins i tot, ridiculitzar l’independentisme. Tot plegat després de silenciar-les al llarg de quinze dies.

El Periódico de Catalunya ha repetit l’estratègia de la primera onada. Primer, silenci; després articles molt crítics amb l’independentisme. En aquesta ocasió fins i tot ratllen la ridiculització d’aquest procés de participació i organització des de la base sense precedents: parlen de “simulacre de referèndum”; “que no van saber o no van voler que el got sociològic català és massa gran per mesurar una força [l’independentisme] que les enquestes defineixen com a discreta”; “que els sobiranistes van relliscar ahir en la seva pròpia taca d’oli”. Parlen de “caiguda lliure” de la participació i, en un súmmum d’hipocresia, afirmen que a diferència del 13-D “el 28-F ha passat desapercebut a la premsa internacional”.

Més enllà que alguns resultats concrets -per exemple el9% del Vendrell, tot i que La Vanguardia parla del 6%- han de fer reflexionar als organitzadors, els resultats no han variat tant respecte el 13-D (sense Osona la participació va ser del 24%, pel 21% de la segona onada). En el cas d’El Periódico semblava que tenien ganes d’explicar el fracàs de les consultes a l’àrea metropolitana i, per això, van dedicar l’única crònica d’ambient a Molins de Rei. Veient que els resultats tant d’aquest municipis com de la resta de poblacions del Baix Llobregat clavaven els de la mitjana nacional -i per tant la teoria del cinturó industrial antiindependentista no acabava de funcionar- van buscar una explicació folklòrica.

Segons el diari del Grup Z la Festa dels Tres Toms van actuar com a “salvavides dels independentistes de Molins de Rei”. “Amb el reclam de la celebració local n’hi va haver prou perquè la participació (…) no s’allunyés de la tònica general de la jornada”. Recordaven que la comarca és “socialista i hostil a l’independentisme” i que, de cara al 20 de juny caldrà “bastant més que una Festa dels Tres Tombs i una esplèndida cavalleria perquè el percentatge de participació es mantingui”. Potser també haurien pogut tenir en compte altres factors, entre d’altres, la mateixa composició política del consistori. Hi han representats fins a quatre grups polítics que donaven suport a les consultes (Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei; CiU, ERC i la CUP) i s’havien cedit locals municipals.

Precisament altres mitjans com VilaWeb i l’Avui van destacar que el Baix Llobregat “trencava tòpics”. A la crònica del diari del Grup Hermes es recordava que malgrat els condicionants de la comarca la participació s’havia situat a la mitjana catalana. També va ser un dels elements més destacats al debat de VilaWeb juntament amb el 40% de participació de la primera localitat de les  Terres de l’Ebre on se celebrava el referèndum. La Vanguardia en feia una referència, si més no, curiosa. A la crònica de la jornada -que no apareixia fins a la pàgina 16- era l’única comarca de la qual es deien tots els resultats de participació municipi per municipi però en canvi no en feia cap lectura ni interpretació. Cal recordar que el diari del Grup Godó ni tant sols el mateix 28-F va dedicar un sol breu a les consultes. Com es pot intentar equiparar la participació d’unes consultes a unes eleccions oficials si els dos principals diaris d’un país les intenten amagar?

TV3: independència, ara sí
Televisió de Catalunya ha fet una cobertura més que discreta de les consultes. Pràcticament fins dos dies abans no en va fer cap referència i va ser molt marginal en l’escaleta dels telenotícies. Com a exemple va ser un dels pocs grans mitjans que no va cobrir la roda de premsa de tancament de campanya -a diferència de l’ACN, Catalunya Ràdio, RAC1, la SER i TVE-. Tot i això ha decidit finalment que la independència és un tema prou important com per ser objecte de debat al Banda Ampla. Una decisió que, per interès informatiu, ja s’hagués pogut prendre abans del 13-D o del mateix 28-F.

Un Comentari