Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

ritabarberaRomà de la Calle, director del Museu Valencià Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM), va dimitir aquest dilluns per la censura política de l’exposició fotogràfica de la Unió de Periodistes Valencians. Cal recordar que la Diputació de València va ordenar retirar 10 imatges de la mostra Fragments d’un any.

“Dimiteixo com a reacció a la prepotència i a la intransigència”. Amb aquestes paraules contundents Romà de la Calle explicava al diari Público la seva renúncia com a director del MUVIM després de sis anys en el càrrec. I és que es va veure obligat a retirar deu de les imatges de l’exposició Fragments d’un any que feia un viatge en imatges per l’actualitat del 2009 al País Valencià. Es tractava de fotografies que, majoritàriament, feien referència al denominat cas Gürtel que esquitxa el Partit Popular.

De la Calle explica com el diputat de Cultura, Salvador Enguix, el va trucar per demanar-li la retirada de les fotos. Després d’intentar negociar-ho va veure que la voluntat de la Diputació era ferma. Fins i tot el president de la institució, Alfonso Rus, va apel·lar a la “llibertat d’opinió” per justificar la censura. Amb aquesta situació la Unió de Periodistes Valencians va decidir treure l’exposició sencera del MUVIM i buscar un altre local al centre de la ciutat. Al cap de poques hores el director del museu presentava la dimissió.

El president de la Unió de Periodistes, Ximo Clemente, va considerar a VilaWeb la dimissió com “la resposta que dóna l’ètica d’un professional que ha fet el que no li quedava més remei de fer”. En contraposició, va denunciar que “els censors de la Diputació segueixen als seus llocs”.

Mentre l’oposició posava el crit el cel i responsabilitzava dels fets a Francisco Camps i Alfonso Rus, l’alcaldessa de València, Rita Barberà, va afirmar que és “partidària de la llibertat d’expressió”. Per això entén que calia mantenir l’exposició censurada.

>> Imatges de les 10 fotografies censurades

>> Recull d’enllaços de la censura al MUVIM (delicious Media.cat)

4 Comentaris