Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

amadeucasellasEl pres anarquista Amadeu Casellas va sortir aquest dimarts de la presó després de 25 anys. L’excarceració arriba després d’aplicar una sentència del Tribunal Constitucional del 2008 sobre la presó preventiva. Aquest fet, que ha suposat que hagi passat a la presó dos anys més dels necessaris, ha tingut un ressò discret a la premsa.

Amadeu Casellas el van excarcerar aquest dimarts. VilaWeb va ser el primer mitjà que en va informar tot destacant que li havien restat vuit anys complerts en presó preventiva i que, fins ara, no havien estat computats com a condemna ferma. La sentència del Tribunal Constitucional del 2008 ha evitat que el pres anarquista continués al centre penitenciari fins al 2016.

El Periódico de Catalunya és l’únic mitjà que, de manera destacada, explica que la revisió del seu cas ha determinat que “ha passat en presó vuit anys més dels que li corresponien”. Val a dir però, que tenint en compte que la sentència és del 2008, Casellas ha estat dos anys més empresonat dels que marca la interpretació del codi penal. Un període marcat precisament per les vagues de fam i les protestes demanant l’excarceració de l’osonenc.

El diari del Grup Zeta -el mitjà que hi dedica el major espai- afirma en el titular que “L’anarquista Amadeu Casellas surt de la presó al cap de 24 anys”. En el text expliquen que “tant sectors anarquistes com fins i tot ICV i ERC havien denunciat la seva situació penitenciària i havien denunciat que s’havia produït un error en el còmput de la pena de presó, que ara el jutge ha reconegut”.

El Punt és un altre dels diaris de paper que es fan ressò de l’alliberament d’Amadeu Casellas amb una breu notícia de dos paràgrafs. En el titular en comptes de destacar que ha passat més temps del necessari a la presó afirmen que “s’estalvia sis anys”. L’altre diari propietat del Grup Hermes, l’Avui, no fa cap referència al cas ni a la seva edició digital ni al paper. De fet cal remuntar-se fins al 20 d’octubre de 2009 per trobar la darrera notícia sobre el pres anarquista. “Una seixantena d’artistes i entitats socials demanen a Tura que deixi en llibertat l’anarquista en vaga de fam” titulaven aleshores. Tampoc en dedica ni una sola línia La Vanguardia que no sorprèn amagant el cas.

Aquest tractament discret contrasta amb la peça que va subministrar l’ACN poc abans de les vuit del vespre. A la notícia, a banda d’explicar l’excarceració del pres es recull la versió de la seva advocada, Maite Hernández. La lletrada explica que Casellas “està molt animat” però encara amb les seqüeles de la seva segona vagada de fam que va mantenir durant 80 dies. Es tracta de l’únic gran mitjà -en aquest cas una agència- que ha recollit les opinions de l’entorn de l’anarquista. Se’n van fer ressò ràpidament els mitjans osonencs com osona.com o El9Nou.cat. Per altra banda, el setmanari Directa ha publicat en l’edició d’aquest dimecres una entrevista després de sortir del centre penitenciari de Girona.