Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

andratx2El Ministeri de Medi Ambient espanyol ha vetat la referència a la corrupció urbanística com un dels greus problemes del litoral mediterrani en una sèrie que havia d’emetre TVE. El responsable del documental, el catedràtic de la Universitat de Granada Miguel Ángel Losada, s’ha negat a suprimir un fragment de dos minuts del capítol 12. “Això és un cas de censura com la de les fotos de la Diputació de València” ha afirmat.

Pocs dies després de la censura de l’exposició del MUVIM el diari El País ha donat a conèixer un cas amb el qual es produeixen certs paral·lelismes més enllà del canvi de color polític (PP per PSOE). El Ministeri de Medi Ambient ha exigit retirar un passatge d’uns dos minuts de durada que assenyala la corrupció urbanística com un dels elements que expliquen el desgavell urbanístic a la costa dels Països Catalans i de la resta de la façana mediterrània peninsular. La sèrie, l’havia encarregat i finançat amb 1,3 milions d’euros, la institució pública en l’etapa encapçalada per Cristina Narbona.

Fa uns mesos, l’equip de l’actual ministra Elena Espinosa, va visionar la sèrie i va proposar sis objeccions tècniques a més de demanar la retirada de dos minuts en el qual s’abordaven casos de corrupció als Països Catalans com Andratx, Prat de Cabanes o Moncòfar a banda d’altres com Telde i Marbella. Miguel Ángel Losada es va negar a ser còmplice d’aquest intent de censura i, a més, va recordar que l’altre responsable de la sèrie, el periodista Julio de Benito, havia mort després de tancar el documental i per tant ja no es podia modificar.

Un portaveu del Ministeri de Medi Ambient va reconèixer a El País que havien sol·licitat eliminar dos minuts d’un capítol de 45 en el qual s’afirmava que el problema del litoral era la corrupció urbanística. “Segons el ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, la situació del litoral espanyol respon a una mala planificació urbanistica i a un excés d’edificabilitat, amb independència que la corrupció sigui, lamentablement, una realitat en zones de la costa” va afirmar en un correu electrònic.

Tot i defensar que “no han vetat ni han censurat cap capítol” en el mateix correu afegeixen que tant el Ministeri com TVE “estan a l’espera que es puguin realitzar aquests canvis per tal que es pugui emetre una sèrie que consideren de gran interès”. És a dir, tal i com estan les coses, el més probable és que el documental de 13 capítols no vegi mai la llum ja que ni el seu responsable està disposat a acceptar la censura ni -a diferència de les fotos del MUVIM- es podrà emetre per un altre canal ja que TVE en té els drets.

La decisió té un rerefons polític bastant evident. I és que amb Elena Espinosa s’ha produït un punt d’inflexió en la gestió dels abusos urbanístics al litoral que havia estat un dels cavalls de batalla de Cristina Narbona.