Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les crítiques -que en un cas s’han convertit en insults- d’alts càrrecs del PSC a l’entrevista de Mònica Terribas a José Montilla han tingut una resposta unànime per part de la professió. A banda d’articles d’opinió defensant la figura de la directora de TV3 i l’estil de l’entrevista destaquen els comunicats de la direcció de la CCMA, del Col·legi de Periodistes i el Grup de Periodistes Ramon Barnils.

L’entrevista de dilluns de Mònica Terribas al president Montilla no va ser diferent a cap de les que havia fet al programa “La nit al dia” o, posteriorment, com a directora de TV3. Terribas és coneguda pel seu estil incisiu i, sobretot, per utilitzar la repregunta per evitar que l’interpel·lat fugi d’estudi.

En aquest cas però, les crítiques des del PSC li van arribar per terra, mar i aire. Pel portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, es tractava d’un “interrogatori”; pel diputat del PSC-Ciutadans pel Canvi Josep Maria Balcells -periodista, per cert- Terribas feia de “portaveu dels crítics a la gestió de la nevada” i, finalment, la diputada i exconsellera de Benestar, Carme Figueras, va dir que “la Mònica no tenia un bon dia, a tots ens pot passar”.

És curiós que malgrat que el PSC es va desmarcar de les “opinions personals” dels seus tres alts càrrecs, el web del partit va considerar l’apunt de Figueras com l’article del dia -una anotació que va eliminar del bloc-. De la crítica a l’insult va passar el també socialista Miguel Ángel Martín López, vicepresident del districte de Sant Martí i gerent de l’Institut Municipal del Taxi, que al seu compte de Facebook va insultar Terribas -li va dir “mal follada” i “pocavergonya” entre altres-. Quan van transcendir els missatges va esborrar-lo i va demanar disculpes tot i que ha rebutjar dimitir “perquè es tractava d’una xarxa social privada”. CiU ha exigit a l’alcalde Hereu que el destitueixi dels seus càrrecs.

Les respostes no s’han fet esperar. Destaca la del consell de govern i del comitè de direcció de la CCMA que ha rebutjat el to de les crítiques i les desqualificacions i ha demanat respecte pels professionals de la Corporació. A més, “mostren el suport més sincer a Mònica Terribas”. Pel Grup de Periodistes Ramon Barnils “l’entrevista va ser un exercici periodístic impecable: incisiva, insistent, aclaridora, tallant si convé, i sense concessions al lluïment de l’entrevistat”. Malgrat que consideren “legítimes” les crítiques -sempre que no passin al terreny de l’insult- entenen que algunes de les consideracions “reflecteixen clarament quin concepte tenen del que ha de ser una televisió pública determinats representants polítics del nostre país: una televisió al servei del govern i no pas de tota la ciutadania”. Pel Col·legi de Periodistes, les crítiques han constituït “una pressió que traspassa la legítima discrepància i afecta directament el dret a la informació”. Finalment, pel comitè professional de TVC han expressat la seva “perplexitat” pel fet que es demani un “tracte deferent” a la figura del president de la Generalitat.

>> Comunicat Grup de Periodistes Ramon Barnils

>> Comunicat del Comitè Professional de TVC (pdf)

>> Comunicat del Col·legi de Periodistes

>> Comunicat CCMA

>> Reculls de reaccions sobre l’entrevista i les crítiques polítiques (delicious Media.cat)