Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’Observatori de Continguts Televisius i Audiovisuals (OCTA) -un organisme d’àmbit estatal per promoure la creació i la difusió de continguts audiovisuals adequats per a la infància- ha denunciat en un acte realitzat al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) la vulneració de l’horari protegit a la televisió.

La seu del CAC va acollir aquest dilluns l’acte de presentació de les activitats principals i els objectius de l’Observatori de Continguts Televisius i Audiovisuals (OCTA). L’Observatori, que està integrat per 50 organitzacions, és també un espai de reflexió i de recerca dels diferents camps, com ara la qualitat dels continguts, el desenvolupament de nous productes, la influència dels mitjans, i el coneixement d’experiències internacionals d’interès mitjançant la relació directa amb les universitats i els centres d’estudis.

Durant l’acte, els membres de l’OCTA es van mostrar molt crítics amb la programació actual que emeten les televisions espanyoles en horari protegit, especialment amb  programes com Generación Ni-Ni, de La Sexta, i I love Escassi, de Telecinco.

En un d’aquests casos -Generación Ni-Ni- l’Institut espanyol la Dona n’ha demanat la retirada a l’espera de “determinar” si les imatges que van emetre el passat dilluns 8 de març -precisament el Dia Internacional de la Dona- “poden constituir algun tipus d’infracció” ja que consideren que es va realitzar “una exhibició de la violència de gènere”. Tot i això, no sembla que la cadena privada estigui disposat a eliminar-lo i ha anunciat que en el proper capítol comptaran amb una psicòloga especialista en violència de gènere i maltractament. Per La Sexta el programa té com a “objectiu corregir conductes com la que va succeir el 8 de març”. Segurament però, l’efecte és totalment el contrari ja que normalitza aquest tipus de comportaments.

Alfabetització mediàtica
Valentí Gómez, president de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), va remarcar la importància de l’alfabetització mediàtica per aconseguir que els espectadors també siguin usuaris actius, i va destacar la feblesa del marc de regulació en els continguts audiovisuals a l’Estat i la falta de continguts per a la infància.

Per la seva banda, el president del CAC, Ramon Font, va remarcar que la institució ha mostrat sempre “una tolerància zero” vers la vulneració de l’horari protegit, i va celebrar “per anticipat la creació del Consell Estatal de Mitjans Audiovisual (CEMA)” per garantir que els continguts audiovisuals respectin la legislació audiovisual i, per tant, protegeixin els infants.