Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El nou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, ha reconegut en una entrevista amb els denominats “becaris Huertas” que la gestió de les beques ha estat nefasta i s’ha compromès a revisar-ne els números. Els becaris havien denunciat que s’havien quedat sense part de la formació per unes “incomprensibles i no justificades despeses de gestió”

El cas dels denominats “becaris Huertas” va sorgir enmig de la campanya de les eleccions al Col·legi de Periodistes. Un dels participants a aquest programa de formació, Raül Calabria -conegut pel seu viral “Salvar un periodista”, va fer públic que s’havia censurat del web de la institució una entrevista en la qual denunciava la retenció d’una part molt substancial de la beca (posteriorment, es va tornar a penjar al portal).

Posteriorment, els becaris -setze en dues convocatòries- van iniciar una recollida de signatures per les redaccions de diversos mitjans del Principat en la qual denunciaven que el Col·legi els ha retingut entre 4.000 i 7.000 euros de l’import total de les dotacions (20.000 euros) per unes despeses de gestió que qualifiquen “d’incomprensibles i no justificades”.

En el manifest els becaris exposen que les despeses de Seguretat Social són incorrectes -globalment haurien de sumar 20.930 euros i no pas 28.840 euros com afirmen des del Col·legi. Consideren injustificat que s’hagin gastat 2.863,48 euros per “correus i enviaments a col·legiats” i 1.186 euros més en “gestoria, nònimes i contractes. A més, titllen de “desproporcionada” la partida de més de 23.600 euros per a la “gestió i coordinació” de les beques. Finalment, consideren que altres conceptes com les despeses en “producció de materials de promoció”, en “disseny i edició de 7.000 tríptics”, i en “missatgeria i repartiment a 7 universitats i viatges a Madrid per tancar patrocinis” no formaven part de la convocatòria i, per tant, no s’havien de restar dels 160.000 euros de dotació total de les beques.

Amb aquesta situació el passat divendres els becaris es van reunir amb el flamant degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, que va reconèixer que ni les bases de la convocatòria estaven clares ni que la gestió havia estat bona. L’acord -definit de “bona voluntat” per part de Raül Calàbria- consisteix en confrontar els números d’ambdues parts especialment en la qüestió referent a la Seguretat Social. “La resta, de ben segur, són més discutibles” explica Calàbria. L’actitud de Martí contrasta amb la de l’exdegà, Josep Carles Rius, que s’ha desentès de la situació i va amenaçar en una reunió el passat 12 de febrer de no convocar més aquestes beques.

L’acord amb el nou degà estableix que si es constata que s’han retingut injustificadament part de la beca el Col·legi ho compensarà en forma d’activitat formativa. “Nosaltres no reclamem diners, simplement ens vam queixar en veure que no podíem fer part dels cursos perquè ens deien que s’havien acabat els recursos” aclareix Calàbria.