Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Presentació a València de l'informe de Media.cat sobre la TDT local. Foto: PRATS i CAMPS El professor Josep Lluís Gómez Mompart no va deixar marge per al dubte: “Amb l’arribada de la TDT, som menys valencians i menys lliures que temps enrere”. Ho va dir en la presentació del nou informe de Media.cat, que analitza el que ha succeït en l’àmbit de les televisions locals dels Països Catalans amb la transició digital

El centre de cultura contemporània Octubre, a València, va acollir el dijous 25 de març la presentació d’aquest informe.

La conclusió de Gómez Mompart coincideix amb les conclusions de l’informe “La TDT local als Països Catalans: una oportunitat perduda per millorar la vertebració de l’espai català de comunicació”, elaborat per l’observatori Media.cat.

Media.cat havia escollit la ciutat de València per presentar-hi l’informe per una raó: encara manquen quatre demarcacions al País Valencià per atorgar les llicències de TDT local. I per tant, els responsables de l’observatori esperen que es tinguin en compte a l’hora de decidir com fer-ho. Tot i això, al llarg de la presentació, cap de les persones que hi va intervenir va expressar confiança que la Generalitat faci l’adjudicació d’una manera massa diferent de com ho ha fet a les altres demarcacions valencianes.

Gómez Mompart és catedràtic de Periodisme a la Universitat de València, i Media.cat el va convidar a la presentació per tal que donés una perspectiva global a la situació dels mitjans de comunicació al País Valencià, que va dibuixar d’una manera molt poc esperançadora.

Desvalencianització

“L’informe ratifica que estem tant malament com ens pensàvem”, va començar Gómez Mompart. “O fins i tot que anem a pijtor”, va afegir. I per justificar aquest punt de vista va recordar que actualment no hi ha cap grup de premsa que sigui íntegrament valencià, sinó que en els principals grups hi ha anat entrant accionariat espanyol. Això ha comportat, va dir, una desvalencianització dels continguts dels diaris que s’editen al país.

Més enllà dels propietaris, va repassar el panorama lingüístic als mitjans valencians, que ell mateix va qualificar de “desolador”: no hi ha cap diari en català (a excepció d’algunes pàgines algun dia a la setmana al Levante); només hi ha dos canals que televisió en valencià: Canal9, amb un 35-55%, i Punt2, amb la major part de la programació però un 2% d’audiència; i la ràdio emet en un 99% en castellà.

Gómez Mompart no va dubtar de responsabilitzar de la situació el Govern valencià, que actua reiteradament contra la llengua del país i que amb les adjudicacions de la TDT ha beneficiat els empresaris afins sense dissimular-ho.

Inoperància de l’oposició

Però el catedràtic va anar més enllà i va assegurar que el principal partit de l’oposició, el PSPV, també té bona part de responsabilitat per la situació actual, i el va qualificar d'”inoperant i incapaç” de treballar a favor de la llengua i d’uns mitjans independents. “No em crec”, va dir convençut, “que no hagin pogut aconseguir diners d’empresaris per tirar endavant un projecte comunicatiu valencianista”.

De fet, Gómez Mompart va recular en el temps i va recordar que ens les legislatures que el PSPV va ocupar la Generalitat no va treballar per afavorir uns mitjans en valencià, de qualitat i independents, i el PP senzillament ha empitjorat la situació.

Aprofitar les noves tecnologies

Amb la voluntat de posar una mica de llum en un panorama desolador, Gómez Mompart va remarcar que hi ha projectes interessants en valencià a internet, i que cal desplegar tant com es pugui canals comunicatius a la xarxa: “O despleguem aquestes tecnologies o ho tenim molt negre”.

També va afegir que la producció de continguts nacionals de qualitat a escala de Països Catalans per distribuir arreu pot ser una bona estratègia per començar a donar la volta a la situació.

Desgranant l’informe

La periodista Laia Altarriba i Piguillem, autora de l’informe, va ser l’encarregada de presentar les dades que ha recollit l’informe i les conclusions a què ha arribat, que podeu llegir a la notícia sobre l’informe que ha elaborat Media.cat: La TDT local ha permès la irrupció de grups espanyols en la televisió de proximitat als Països Catalans.

A la presentació també hi va participar el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), Joan Vila, que va explicar la tasca que fa tant aquest grup com l’observatori Media.cat. A més, va recordar que el GPRB va inaugurar al mateix edifici fa quatre anys l’exposició itinerant sobre el periodista que dóna nom al grup.