Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

santi_capalleraLa direcció d’IB3 Ràdio ha suprimit el programa “Quatre illes” que presentava i produïa el periodista Santi Capallera després d’un incident per una tema tècnic -no polític- amb un diputat del Partit Popular. Pel periodista barceloní aquesta mostra de censura és una mostra que “el PP no governa però mana”.

Santi Capallera fa quatre anys que viu i treballa a Menorca on ha treballat en diversos programes d’IB3 tant a la ràdio com a la televisió. Aquest mes de gener va iniciar un nou projecte, el “Quatre illes” que li havia encarregat la mateixa direcció de la ràdio balear. Capallera va voler copiar i adaptar a la realitat illenca “L’Oracle” de Catalunya Ràdio que condueix el seu amic Xavier Grasset.

“La nostra intenció era ajudar a vertebrar les Illes” explica el periodista. El programa s’emetia de dilluns a dijous de 10 a 11 de la nit i amb les tertúlies com a protagonistes. El “Quatre illes” comptava amb la presència de molts periodistes dels diversos grups mediàtics balears així com amb col·laboradors de la resta de Països Catalans.

Cada dimarts -dia que se celebren els plens al Parlament balear- es comptava amb la presència de diputats dels quatre grups polítics (PP, PSIB-PSOE, Bloc per Mallorca i Unió Mallorquina). En el programa del passat 30 de març el diputat popular que hi participava normalment, Miquel Jerez, no ho va poder fer i el partit va substituir-lo per Antoni Serra. El fet que el cap de premsa del PP no fes arribar les dades de contacte del nou contertulià va suposar que entrés en antena amb 20 minuts de retard. Aquest problema de producció va encendre el diputat que va adreçar amb gran virulència una sèrie de desqualificacions personals i professionals cap a Santi Capallera. “Les vaig mitigar en antena per no tallar la comunicació, cosa que vaig estar a punt de fer” explica el periodista.

L’endemà, el director d’IB3 Ràdio, Víctor Álvarez, va comunicar que suprimia l’espai. “Dimarts ja no faràs el programa” -de dijous a dilluns era festiu-; “Havies d’haver callat i demanar disculpes” va afegir el responsable de l’emissora. Per Capallera aquest acte de censura és una mostra que “un diputat del PP mana molt més que tota l’audiència”. “Era un programa que no deixava indiferent a ningú, que despertava moltes felicitacions i també crítiques -que llegíem en antena- però sobretot molt debat” explica el conductor del programa suprimit. Capallera, explica que no vol treballar mai més en un lloc on el “tracten malament”, afirma que després dels fets “se sent més periodista que mai”.

Ara espera que algunes de les mostres de suport privades -entre les quals tots els diputats que participaven a la tertúlia de dimarts, fins i tot del popular Miquel Jerez- esdevinguin públics. De moment el PSM ha anunciat que farà una pregunta al Parlament al president de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balear, Antoni Martorell, sobre la supressió del programa. La periodista Núria Cadenas, que col·laborava al programa, ha afirmat en un article que “el problema, com sol passar, no és tant l’estirabot de la reina autoritària [d’Alícia al país de les Meravelles], sinó que algú li faci cas”.

>> Bloc de Santi Capallera

>> Santi Capellera: “Quatre illes, a IB3 Ràdio: ‘Vergonya, cavallers, vergonya’” (OpinióNacional.com)

>> Núria Cadenas: “Censura a IB3 Ràdio” (directe!cat)