Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Govern català ha aprovat un decret per permetre escollir sense els vots de l’oposició el nou president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La situació suposa, pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, un nou pas enrere en l’intent de desgovernamentalitzar els mitjans públics tal i com pretenia la nova llei.

Albert Sáez va dimitir el passat 23 de març com a president del consell de govern de la CCMA per passar a ser director adjunt d’El Periódico de Catalunya. La renúncia arribava tot just a un terç del seu mandat -són de sis anys i va ser nomenat en el càrrec el 23 de març de 2008- i ha situat la Corporació en un atzucac. I és que l’elecció d’un nou membre del consell de govern requeria fins ara una majoria qualificada de dos terços de la cambra, o el que és el mateix, com a mínim, l’entesa entre els grups que donen el suport al Govern i CiU.

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), Joan Vila, considera que cal “respectar” una dimissió que Sáez ha justificat al·legant “motius personals”. Tot i això, el col·lectiu de periodistes admet que “és difícil d’entendre” quan només han passat els dos primers dels sis anys del mandat.

El Govern modifica la Llei de la CCMA
Després de la dimissió  de Sáez el Govern va proposar com a president a Enric Marín, exsecretari de Comunicació (2004-2006) i professor de Periodisme a la UAB. Convergència i Unió (CiU) va descartar la proposta i va preferir guanyar temps conscient que interinament assumia el càrrec el vicepresident Roger Loppacher -conseller proposat per la federació nacionalista-.

Amb aquesta situació  l’executiu va tirar pel dret i va aprovar un decret per modificar l’article 7 de la Llei de la CCMA. A partir d’ara, l’elecció d’un nou conseller després d’una vacant es podrà fer per majoria absoluta -68 dels 135 diputats- i no qualificada de dos terços com fins ara. D’aquesta manera, els vots del PSC, ERC i ICV són suficients per escollir el nou president.

Pel GPRB el decret “no és lògic” i s’allunya de l’esperit d’una llei que apostava pel consens. “Sempre hem defensat que cal allunyar al màxim els òrgans de la Corporació del Govern i ens semblava positiu que no coincidissin els mandats amb els del Parlament o que calguessin majories qualificades” assenyala el seu president.

Tot i que Joan Vila “entén”  els motius del Govern -evitar la situació de bloqueig- considera que calia “insistir en la recerca del consens” ja que la situació esdevindrà un precedent que “es podrà repetir els propers anys”.

La decisió del Govern suposa pel Grup de Periodistes Ramon Barnils un nou pas enrere d’una llei que “ja no era prou contundent”. “La llei hauria de ser més taxativa però el que és realment important és creure-se-la i aplicar-la” afirma Joan Vila. En aquest sentit recorda que ja havien criticat tant aspectes del text com l’elevat nombre de membres del consell de govern -consideren que no afavoria trobar persones de consens sinó l’establiment de quotes dels partits- com el procés d’elecció. “És bàsic que els partits deixin treballar a la Corporació i no la instrumentalitzin” conclou. Pel Sindicat de Periodistes de Catalunya les “adulteracions” que ha patit la llei “ara passen factura”. En aquest sentit també recorden les crítiques que van fer per passar de 9 a 12 membres fet que ha suposat “quotes polítiques” enfront el “caràcter professional dels consellers”.

Media.cat ha intentat, sense èxit, comptar amb la versió del comitè professional de TVC. Tanmateix, tots els treballadors consultats per aquest portal han coincidit amb la versió que la decisió suposa una passa enrera en l’objectiu de desgovernamentalitzar els mitjans.

Nomenaran Enric Marín el 15 d’abril
Més enllà de la polèmica continua el procés per designar el nou president del CCMA. La comissió de control de l’ens al Parlament avaluarà aquest divendres al matí la idoneïtat d’Enric Marín com a candidat. Els membres podran demanar al futur president de la Corporació aclariments i les explicacions pertinents sobre qualsevol aspecte relacionat amb la seva formació acadèmica, la trajectòria professional o els mèrits al·legats.

Després d’aquest tràmit, la junta de portaveus ha acordat incloure a l’ordre del dia del ple del dia 15 d’abril la votació per a l’elecció de Marín, primer com a membre del consell de govern i després, com a president de l’organisme.

Pel Grup de Periodistes Ramon Barnils el perfil de l’Enric Marín és “totalment indicat, competent i vàlid tal i com ha demostrat al llarg de la seva carrera posant sempre per per davant els criteris professionals i acadèmics”. Tot i això lamenten la manera com se l’escollirà. De moment, tant CiU com el PP han anunciat que portaran el cas al Consell de Garanties Estatutàries.