Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La policia ha actuat amb molta duresa contra els veïns. FOTO: Oriol Clavera/L'Accent.catLa televisió pública valenciana ha realitzat aquesta setmana en motiu dels primers enderrocs del barri del Cabanyal el seu enèsim exercici de manipulació. Els informatius de Canal 9 han criminalitzat els veïns i han emparat els aterraments de les cases, així mateix han minimitzat les càrregues policials sobre manifestants pacífics i han parlat de “batalla campal”. Tampoc han fet cap referència a les agressions que han rebut diversos periodistes tal i com ha denunciat la Unió de Periodistes Valencians.

“20 minuts d’autèntica batalla campal”. Amb aquesta frase ha resumit Canal 9 la segona jornada de demolicions al Cabanyal, el barri mariner de València, afectat per un pla urbanístic que pretén prolongar l’avinguda Blasco Ibáñez. Tot i aquest titular tan cridaner les imatges només mostren càrregues de la policia contra manifestants asseguts a terra així com dos contenidors entravessats al carrer (sense cremar ni formar cap tipus de barricada). En canvi la televisió pública valenciana no parla de càrregues ni de l’ús de pilotes de goma ni del fet que un dels portaveus de la plataforma, Tino Villora, ha rebut cops contundents al cap i als ronyons que l’han deixat commocionat durant uns minuts segons publica VilaWeb. En canvi construeix un relat sobre la presència de “violents” de fora del barri que han provocat a la policia i han originat una pluja de pedres contra els agents (un fet que en cap cas es veu a les imatges).

Tal i com publica L’Informatiu -desmentint els titular de Canal 9- “en cap moment es pot parlar d’enfrontaments entre veïns i cossos de seguretat: els ciutadans van posar els seus cossos, la policia, les porres”. I en aquesta ocasió ho van fer amb la presència in situ del regidor de Seguretat, Miguel Domínguez, i el subdelegat del Govern espanyol, Luis Felipe Martínez. Segons el mateix mitjà els agents que havien pegat a gent gran i persones indefenses van negar-se a donar el seu número de placa tant a veïns com a periodistes.

Canal 9 també ha amagat les vulneracions dels drets dels professionals de la informació. Només parla que una periodista de Ràdio 9 ha resultat ferida per una pedra -en responsabilitzen implícitament als manifestants-. En canvi ha obviat que la Unió de Periodistes Valencians ha emès un comunicat en el qual acusa a la Policia Nacional espanyola “d’atacar de forma indiscriminada als periodistes que cobrien la notícia”. En aquest sentit diversos informadors haurien rebut cops i se’ls hauria danyat el material. També es queixen de les “reiterades identificacions professionals” al llarg dels darrers dies.

Una situació que es repeteix
La manipulació a la televisió pública valenciana no és gens nova i en aquest sentit fa pocs dies es va presentar la Plataforma per la Transparència i la Pluralitat a Canal 9. En el cas del Cabanyal el dimarts passat, en la primera jornada d’enderrocs, també es va poder veure com el mitjà esdevenia un apèndix del Govern.

El telenotícies va dedicar fins a tres peces a la notícia en les quals es responsabilitzava totalment als veïns de la situació. “Ha sigut necessària la intervenció de la policia” o “Els enderrocs estan avalats per una llei aprovada a les Corts el passat mes de març” -obviant que és una llei ad hoc- són frases que es repeteixen com a mínim dues vegades talment com un mantra.

A la tercera peça, que mostra els moments de tensió entre els veïns i la policia, apareix un subtítol clarament parcial: “Desallotjats a la força. No deixen treballar les màquines”. De nou, s’evita parlar de càrregues policials o dels motius de la protesta veïnal.

>> Notícia de Canal 9 sobre els enderrocaments de dimarts

>> Notícia de Canal 9 sobre els enderrocaments de dijous

Un Comentari