Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Rastre ennegrit que va deixar un dels còctels molotov al Casal Jaume I d'OlivaLa matinada de divendres uns desconeguts van llençar dos còctels molotov contra el Casal Jaume I d’Oliva (la Safor). Només el diari Levante es va fer ressò d’un nou episodi de violència política al País Valencià. Tot i que les institucions parlen de “casos aïllats” en tres anys s’han produït una desena de casos greus a Gandia i a altres municipis saforencs.

En dues setmanes dues entitats de la Safor, el Centre Cultural Islàmic de Gandia i el Casal Jaume I d’Oliva, han estat atacats amb còctels molotov. La matinada de divendres uns desconeguts van llençar un mínim de dos artefactes incendiaris contra la seu de la institució nacionalista que, sortosament, no van provocar danys greus. A banda de deixar un rastre ennegrit a la vorera del carrer i al terra de la seu va cremar una cadira. Fa un any l’atac havia estat en forma de pedres, un fet que se suma a les “habituals” pintades insultants i amenaçadores.

Tot i la gravetat de l’incident, molt probablement relacionat amb la violència de signe ultra, tant sols un mitjà, el Levante-EMV, se n’ha fet ressò: “Ataquen amb còctels molotov el Casal Jaume I d’Oliva”. El subtítol recorda que és el segon incident de “característiques similars” a la comarca en dues setmanes després de l’atac al Centre Cultural Islàmic de Gandia. Cap altre mitjà del País Valencià ni de la resta dels Països Catalans se n’ha fet ressò -excepte Llibertat.cat- per uns fets que la plataforma Independentistes de la Safor ha qualificat “d’atac feixista”.

Es dóna la circumstància que la mateixa matinada es va produir un incendi en un basar xinès situat a pocs metres de l’entitat nacionalista. El portaveu d’Acció Cultural del País Valencià a la Safor, Robert Llorca, es va mostrar convençut que ambdós sinistres podien estar relacionats un fet que, en primera instància, la policia va descartar. Curiosament, un altre mitjà de referència al País Valencià com Las Provincias va fer una notícia sobre l’incendi a l’establiment comercial i va obviar l’atac al Casal Jaume I.

En tot cas sobta la poca atenció que genera aquest tipus de violència en comparació amb el seguiment exhaustiu que realitzen els mitjans del nostre país a altres conflictes com el basc. I és que a diferència de les versions oficials que ho atribueixen a “episodis aïllats” el rastre de l’extrema dreta al País Valencià és continu. Només a la Safor, tal com recull el portal SaforGuia.com, s’han produït una quinzena d’episodis violents en els darrers tres anys dels quals la meitat han estat greus. Els objectius partits i entitats nacionalistes i d’esquerra, immigrants i homosexuals.

En destaca l’incendi de la seu del Bloc Nacionalista Valencià a Gandia (febrer 2007), l’agressió d’un jove segalès també a la capital de la Safor (abril 2007), agressions homòfobes a Gandia (juliol 2007); la manifestació del GAV contra el Correllengua del setembre de 2009 que acaba amb la regidora del Bloc ferida greu per una pedrada o l’atac amb còctels molotov al Centre Islàmic de Gandia fa dues setmanes. També s’han produït pintades i desperfectes a les seus del BNV, EUPV i ERPV així com del col·lectiu gai Lambda i del Casal Jaume I de Gandia. En aquest darrer cas, el desembre de 2009, les pintades amenaçadores feien referència a Guillem Agulló, un jove independentista de Burjassot assassinat just ara fa 17 anys.