Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

justoTant El Periódico de Catalunya com La Vanguardia havien optat en les consultes del 13 de desembre i del 28 de febrer per silenciar-les prèviament i, després, criticar-ne la participació. Ara però, pocs dies abans de la tercera gran onada, el diari del Grup Zeta en fa un article molt crític en motiu el suport del periodista Justo Molinero.

“Quan el magma de plataformes que promouen el fenomen de les consultes independentistes s’acosta a territori hostil, els impulsors se les han d’enginyar per aconseguir no només que el ‘sí’ obtingui la victòria, sinó també una mobilització suficient que permeti salvar una interpretació honrosa del resultat final”. D’aquesta manera començava l’article de José Rico a El Periódico de Catalunya el passat 8 d’abril.

“Magma de plataformes”, “enginyar”, “mobilització suficient” o “interpretació honrosa” són alguns dels qualificatius negatius que Rico cola en el primer paràgraf. Per l’article, en una “zona hostil” -després resulta que és l’independentisme el que separa- “una figura mediàtica com a ganxo pot servir com a revulsiu”. Sembla que sigui la primera vegada que no només les consultes independentistes sinó també campanyes de tot tipus o, fins i tot, referèndums oficials com el de la Constitució Europea hagin fet servir cares conegudes per motivar el públic potencial.

Per l’article -que utilitza de nou el “secessionisme” al títol: “Justo Molinero invita a participar en les consultes secessionistes”- considera que els independentistes “persegueixen a Cornellà un cop d’efecte: mobilitzar el vot negatiu, l’oposició a la secessió, que fins ara s’ha quedat majoritàriament a casa”. Al cronista -tot i que en principi es tracta d’un article convencional- només li falta demanar als votants de Cornellà -als que implícitament considera que són contraris a la independència- que es quedin a casa per fer fracassar la consulta.

Curiosament el text tot just dedica dues línies a les motivacions de Molinero per participar a l’acte de Cornellà Decideix -l’article és una prèvia-: “No aniré a demanar ni el ‘sí’, ni el ‘no’. Només reivindico que la gent pugui tenir el dret de decidir. No hi ha res més important que això”.  José Rico, en canvi, no va anar a cobrir l’acte per veure quina era la reacció del “territori hostil” -uns ciutadans als que pràcticament el diari atribueix una ideologia i una tendència de vot monolítica i captiva- ni les reflexions de Molinero tant sobre la importància del dret a decidir, com de la llengua i la relació entre els catalans autòctons i nouvinguts.

Pel final de l’article, el periodista es guarda les darreres perles. “L’organització de les consultes a l’àrea de Barcelona és la gran prova de foc del sobiranisme” -segurament també són proves importants fer-les en capitals de demarcació com Girona o Lleida però això ja no entra a l’esquema dels territoris hostils que tant agrada a El Periódico– i recorda que l’onada del 25 d’abril “no inclourà cap nucli metropolità potent”. L’article acaba: “alguns es reserven per al 20 de juny; d’altres, com la mateixa Barcelona, encara no s’han atrevit a fixar cap data”. Segurament, el periodista oblida que una consulta a la capital catalana -que no compta amb el suport de les institucions i amb l’antipatia dels grans mitjans- requereix un nombre de voluntaris equivalent al dels Jocs Olímpics de 1992. En aquella ocasió, que cares mediàtiques donessin suport a la iniciativa suposem que no va despertar cap crítica.

De fet, no és la primera vegada que El Periódico busca excuses a possibles participacions notables en ciutats del Baix Llobregat. L’endemà del 28-F, els resultats a la comarca “hostil” van ser equivalents al conjunt del país (20%). Aleshores van afirmar que la Festa del Tres Tombs van actuar com a “salvavides dels independentistes de Molins de Rei”. “Amb el reclam de la celebració local n’hi va haver prou perquè la participació (…) no s’allunyés de la tònica general de la jornada”. Però advertien que pel 20 de juny -quan s’hauria de celebrar la de Cornellà entre altres- caldrà “bastant més que una Festa dels Tres Tombs i una esplèndida cavalleria perquè el percentatge de participació es mantingui” escrivien. Hi ajudarà l’efecte Molinero?

Un Comentari