Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

avui_elpuntCinc mesos després de la compra de l’Avui per part d’Hermes Comunicacions -l’editora d’El Punt– es planteja un ERO que podria suposar l’acomiadament de la meitat de la plantilla. El comitè d’empresa ha convocat una vaga pel 22 i 23 d’abril que ha rebut el suport del Sindicat de Periodistes. Mentrestant, els jutjats socials de Barcelona han declarat nuls 30 acomiadaments a La Vanguardia.

“Ens donem un any de marge per intentar descartar l’ERO”. Eren paraules de Joan Vall Clara, vicepresident del Grup Hermes, el passat desembre a la Revista de les Revistes de l’APPEC. Quatre mesos més tard, la direcció ha presentat un expedient que suposaria l’acomiadament de 64 treballadors, la meitat de la redacció i la pràctica totalitat dels departaments no periodístics (informàtica, administració i arxiu entre altres). Les xifres són similars a les que havien plantejat els anteriors propietaris, el Grup Godó i Planeta.

La previsió de la direcció és que els afectats per l’expedient, els redactors més joves, rebin indemnitzacions de 20 dies per any treballat més un lineal. A més, la mesura aniria acompanyada de la reducció d’un 6% dels sous fins al 2013 i l’eliminació d’una de les quinze pagues. Així mateix, les guàrdies de cap de setmana també es pagarien menys.

La resposta del comitè d’empresa ha estat convocar una vaga pels propers 22 i 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi. El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha emès un comunicat on dóna “tot el suport” a l’aturada per l’amenaça d’acomiadaments i per la retallada de salaris. Segons l’SPC una mesura tan “radicalment dràstica” planteja “molts interrogants sobre la viabilitat de mantenir una capçalera”. En aquest sentit demana a la propietat “mesures no traumàtiques” per fer front a uns “problemes empresarials objectius”.

Eugeni Casanova, assessor editorial del Grup Comunicació 21, considera que l’anunci de l’ERO posa en qüestió “la pervivència o la viabilitat del diari en català més antic” i que “el rotatiu llença la tovallola per competir a primer nivell”. Tot i així aposta per transformar la crisi en una oportunitat a partir d’una reconversió. En aquest sentit recorda l’experiència “reixida d’adaptació” del The Christian Science Monitor que des de l’abril passat és exclusivament digital els dies feiners mentre que surt en paper els caps de setmana. De moment, s’anuncia la fusió de les edicions digitals d’El Punt -estrenada l’any passat- i l’Avui -el digital en català més llegit només per darrera del 3cat24.cat-.

L’ERO de La Vanguardia queda en no res
Al mateix temps que transcendia el possible ERO a l’Avui, es feia públic que l’expedient de La Vanguardia quedava en no res. Els jutjats socials de Barcelona han declarat nuls els 30 acomiadaments que encara estaven pendents de sentència. Cal recordar que el mes de gener ja s’havien considerat nuls set acomiadaments del mateix ERO.

La conseqüència serà que el diari del Grup Godó haurà de readmetre els treballadors afectats, pagant els salaris pendents des del passat agost. Tot i això, segons informa el SPC, no es reincorporaran a la plantilla sinó que es quedaran a casa amb permís. La mateixa font explica que tot i que l’empresa ha recorregut la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) intentarà arribar a una solució pactada amb els treballadors.

>> Recull d’articles sobre l’ERO de l’Avui (delicious media.cat)

Un Comentari