Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El dissabte 17 d’abril -l’endemà de la no sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya- era un bon moment per veure si els grans diaris de paper editats a Barcelona havien mogut les seves posicions. Malgrat editorials amb títols altisonants -“fracàs”, “desconfiança”, “cul-de-sac”…- La Vanguardia i El Periódico no passen més enllà de criticar el funcionament d’un Tribunal Constitucional espanyol que consideren esgotat.

Res ha canviat des de l’editorial “La dignitat de Catalunya”. Un text impulsat per La Vanguardia i El Periódico de Catalunya que va arrossegar a bona part de la premsa de paper i de la societat civil del Principat. Una editorial en la qual es reivindicava el “pacte” de la Constitució espanyola de 1979 per reclamar que el TC no frenés l’Estatut.

La nova “no sentència” no ha servit per moure ni un mil·límetre les posicions dels dos grans diaris de paper editats a Barcelona. Les editorials del passat dissabte “Fracàs i desconfiança” en el cas del rotatiu del Grup Godó i “L’Estatut en un cul-de-sac” segons El Periódico no anaven més enllà de posar en qüestió el funcionament del Tribunal Constitucional i l’exigència als grans partits espanyols perquè en renovin els membres. Tanmateix, obvien que renovar-lo no canviaria pas massa res -continuaria la pugna per fer una retallada quirúrgica, una de moderada o una de destralera tal i com succeïx actualment-.

En tot cas, cap referència a la famosa “desafecció” de Catalunya, ni als efectes de la no sentència sobre la consulta independentista del 25 d’abril -en parlaran aquesta vegada?-, ni a alternatives més enllà de la que proposa El Periódico -els governs català i espanyol han de “desenvolupar mentrestant la part que els toca de l’Estatut-. Cap referència, en definitiva, al fet que si els membres d’un tribunal nomenats pels dos grans partits d’un estat -i que per tant en mantenen la sensibilitat- no es posen d’acord per acceptar el grau de retallada és que el denominat “encaix de Catalunya a l’Estat” és senzillament impossible.

La premsa digital referma la seva aposta per la independència
Tal i com va passar el novembre passat amb l’editorial conjunta favorable a l’Estatut, una part significativa de la premsa digital catalana ha mostrat de nou la seva aposta per la independència. El directe!cat recordava que “Ja no serveix recusar els magistrats, demanar la renovació del TC, quan l’Estatut és mort independentment de si els magistrats siguin moderats o extremistes. No ens volen diferents, ens volen iguals. No podem perdre més el temps en donar noves oportunitats a Espanya, cal buscar un nou horitzó nacional”.

Encara més contundent es mostrava Nació Digital -ja abans de transcendir la votació en el si del TC-: “Ni tribunal, ni sentència: independència” titulaven en l’editorial. I fent un salt en el temps afirmaven que “arribarà un dia que serem lliures i no podrem entendre perquè ens vam passar tants i tants anys donant voltes inútils a la sínia fatal de l’Estat espanyol”. Per la seva banda, Vicent Partal, director de VilaWeb, advertia en el seu “Mail obert” que “els magistrats del constitucional espanyol ja poden lluir-se tan com vulguen cercant fórmules estranyes perquè les normes jurídiques internacionals cada vegada deixen més clar que, si una comunitat humana vol segregar-se democràticament, res no pot impedir-ho”. Així mateix, entre molts altres temes, aprofitava per fer una referència a la recuperació -des del referèndum d’Arenys- del terme secessionista per part d’El Periódico -“l’usen com si significàs ‘terrorisme’”, afirma Partal-.