Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

consultesLa pràctica totalitat dels mitjans de comunicació van obrir dilluns les seves informacions sobre les consultes independentistes afirmant que la participació era del 20%. Eren les dades que la Coordinadora anunciava amb un 75% escrutat i que després es van demostrar que eren tres punts per sobre la real.

No era un 20, era un 17,4”. D’aquesta manera titula el periodista Humbert Roma -membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i voluntari de Lleida Decideix- la seva anotació al bloc. Hem reproduït el títol ja que amb molt poques paraules explica el què va passar entre els vespres del 25 i el 26 d’abril.

La pràctica totalitat dels mitjans van utilitzar la dada que la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència va anunciar en roda de premsa des de Reus la nit del 25 d’abril. En una nota de premsa distribuïda quan passaven sis minuts de mitjanit s’afirmava: “Amb 160 municipis escrutats sobre 213 (el 75% del total) la participació ha estat del 20,2%”. Unes dades que l’endemà al matí els portaveus continuaven mantenint als programes de ràdio on se’ls entrevistava.

Tot i això, el mateix vespre, Decidim.cat ja anunciava des de Girona que la dada de participació se situava al voltant del 17-18% i el web d’El Punt -que publicava els resultats a partir de fonts pròpies- també donava aquesta xifra. El conjunt de la professió va donar per bones unes dades que no quadraven ja que bona part dels municipis amb més habitants tenien resultats per sota de la mitjana -especialment significatiu el cas de Lleida que era el més gran i un dels que va registrar una participació més baixa-.

Una de les poquíssimes excepcions va ser el Diari de Girona que el dilluns obria edició amb el titular: “Les grans ciutats abaixen al 18% la participació a les consultes sobiranistes” mentre que en el gràfic de portada matisaven la dada en un 17,46%. De fet, un dels periodistes d’aquest mitjà, Jesús Badenes, ja alertava el mateix dia 25 de l’equívoc al seu compte de Twitter (Per què la gent parla del 20% quan estem en un 17%? És el 17% un número lleig? #consultes) -una informació que van poder llegir tots els periodistes que seguien l’etiqueta-. També la portada gironina d’El Punt feia referència a que la xifrava “voltava el 18%” però la informació en pàgines interiors, signada des de Barcelona i Reus -on hi havia el quarter general de la Coordinadora-, insistia en el 20,2%.

L’autocrítica que ha de fer la pràctica dels mitjans -també des de Media.cat ja que en la seva peça de dilluns es donava per bon la xifra del 20% però s’apuntava que hi havia “dades que la situen en un 17”– no treu que política de comunicació de la Coordinadora hagi estat, com a mínim, gens clara. I és que no només no van poder donar una xifra definitiva el 25 d’abril a la nit o el 26 al matí sinó que a la tarda (18:55) van enviar un comunicat que generava certa confusió. El titular era “Amb l’última onada celebrada ahir 25A, la ‘Consulta sobre la Independència’ obté els següents resultats globals Nacionals: (…) participació: 20,8%”. No deia cap mentida -era la participació després de la consulta d’Arenys i les tres grans onades del 13-D, 28-F i 25-A- però induïa a error ja que la dada pràcticament era clavada a la que havien anunciat el diumenge i en cap punt del comunicat feien referència al 17,4% real.

Aquesta doble vessant -la necessitat de contrastar les dades però al mateix temps criticar el poc rigor de la Coordinadora- la va expressar el director de VilaWeb, Vicent Partal, en el seu “Mail obert”. “Jo no sé si van provar de confondre la gent o si va ser el resultat d’un cúmul de circumstàncies difícilment explicables però crec que tot plegat mereix una reflexió seriosa. (..) Dit tot això és evident que nosaltres com a periodistes hem de fer també una autocrítica per no haver comprovat al detall les dades i haver-nos deixat confondre”.

De fet, no va ser fins dimecres –en casos com El Periódico– o el mateix dijous –a Vilaweb– que alguns mitjans van explicar la dada final. En el cas del diari digital s’explicava amb detalls la confusió. Entre altres, i segons el portaveu de Decidim.cat Jordi Fàbrega, la dada definitiva (17,41%) s’hauria sabut a quarts de dues de la matinada del dilluns 26.