Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

ritabarberaLa censura de l’exposició fotogràfica Fragments d’un any ha protagonitzat els premis Llibertat d’Expressió 2010 que atorga la Unió de Periodistes Valencians. En aquest sentit dos dels quatre guardons han estat pel col·lectiu de fotoperiodistes i pel dimitit director del MUVIM, Romà de la Calle.

La Unió de Periodistes, organització professional majoritària al País Valencià amb vuit-cents professionals, organitza anualment els premis Llibertat d’Expressió. Enguany els guardons han estat marcats per la censura de l’exposició fotogràfica Fragments d’un any, organitzada per la mateixa Unió de Periodistes, al Museu Valencià Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM).

La Diputació de València, institució que gestiona l’equipament museístic, va ordenar la retirada de deu de les fotografies que resumien el 2009 al País Valencià -bàsicament referents del Cas Gürtel de presumpte corrupció i finançament irregular del PP-. El director del MUVIM, Romà de la Calle, es va negar a acceptar la censura i va dimitir del seu càrrec. Finalment, la mostra es va exposar íntegra en un local privat de la capital del Túria.

La Unió de Periodistes ha volgut reconèixer tant a de la Calle -el principal perjudicat del cas- com el conjunt dels fotoperiodistes valencians pel fet d’haver vist la seva lliberta d’expressió retallada. Els premis Llibertat d’Expressió 2010 -que estrenen un nou disseny de la mà de l’albaidí Rafael Amorós- també han reconegut a l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro 3J. Segons els organitzadors, aquest col·lectiu que demana una investigació de l’accident que va acabar amb la vida de 43 passatgers a l’estació de Jesús, ha demostrat la tenacitat i coherència tant “davant el silenci institucional” com “el d’alguns mitjans de comunicació”.

També hi hagut un reconeixement pels periodistes de la Cadena Ser Daniel Anido i Rodolfo Irago que han rebut una condemna de presó i inhabilitació -tot i que la sentència està recorreguda- pel suposat delicte de revelació de secrets per publicar una llista de filiacions irregulars al PP. L’argument del titular del jutjat número 16 de Madrid era que Internet no és un mitjà de comunicació social i, per tant, no està subjecte a la protecció del dret a la informació recollida a la Constitució. Una situació similar l’ha patit la revista canària Cuadernos del Sureste condemnada recentment pel Tribunal Suprem espanyol a pagar 15.000 euros a l’ex ecretari de l’Ajuntament d’Arrecife, Felipe Fernández Camero, per denunciar les seues activitats relacionades amb la corrupció urbanística a Lanzarote. La Unió de Periodistes Valencians denuncia que el mateix jutge va considera la informació com a “veraç, proporcionada i suficientment contrastada”.

>> Recull d’enllaços de la censura al MUVIM (delicious Media.cat)