Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

gurtelLa secció sindical d’UGT a la Radiotelevisió Valenciana ha presentat un informe en el qual es demostra com Canal 9 va silenciar el Cas Gürtel la setmana en què es va aixecar el secret de sumari. El cas de presumpte corrupció no va formar part de cap dels sumaris dels set dies estudiats i globalment va ocupar poc menys de vuit minuts, un 1,4% del minutatge dels informatius.

L’informe de la Unió General de Treballadors (UGT) és demolidor: “repunta la manipulació durant la setmana de l’alçament del secret de sumari del Cas Gürtel”. Durant set dies només van dedicar nou peces al cas de presumpte corrupció i finançament irregular del PP amb un total de 473 segons (7′ 53”) que representen un 1,4% del temps total. Però a més, mai va aparèixer en els sumaris d’obertura ni tampoc entre les primeres deu notícies. Tampoc no va formar part dels sumaris a mig informatiu ni va obrir mai la secció de política.

El document del sindicat apunta que la manipulació a Canal 9 es produeix en les dues vessants clàssiques: l’elecció de temes i la seva distribució de temps, així com en la manera d’explicar els fets. En aquest sentit en bona part de les informacions només s’han destacat els posicionaments oficials del PP, s’han obviat elements com la no dimissió de Luis Bárcenas com a senador o, fins i tot, en algunes peces, s’ha evitat fer cap referència al partit. A més, a diferència de bona part dels mitjans, no s’han dedicat a analitzar un sumari que tenia més de 50.000 fulls.

En tot cas, segons la UGT, el tractament del Cas Gürtel no deixa de ser un exemple del model d’informatius de Canal 9. Uns telenotícies molt llargs -superen habitualment els 60 minuts- però “ben farcits de notícies relativament irrellevants”. D’aquesta manera, les informacions polítiques i econòmiques -especialment aquelles que poden ser incòmodes pel Consell- queden emmascarades entre notícies aparentment anecdòtiques. De fet, en la setmana analitzada, el 61,77% del minutatge es va dedicar a esports, successos i societat.

Només dos exemples de dilluns 5 i dijous 8 d’abril. El primer dia correspon a la data a la qual s’havia d’aixecar el secret de sumari tot i que finalment es va endarrerir fins l’endemà. El Cas Gürtel va tenir 1′ 15” entre els dos informatius que contrasten amb els 4 minuts per la mort d’una noia a Seseña (Toledo) o amb els 3′ 15” pels escolanets de la Mare de Déu dels Desemparats. El dijous, quan dimiteix el tresorer del PP, el cas de corrupció suposa 1’15” a l’informatiu migdia que contrasta amb l’1′ 50” (més sumari) que es van dedicar a uns lladres que van entrar a robar en un bar de Mislata i van aprofitar per menjar-se una torrada de xulles. També les sabates valencianes per les infantes d’Espanya (1’30”) van tenir un minutatge superior.

>> Informe complet: Seguiment dels informatius de Canal 9 de la setmana del 5 a l’11 de maig (pdf)

Dilluns 5 d’abril. S’ajorna l’aixecament del sumari
Tema: Es preveia l’aixecament del sumari però finalment se suspèn per l’endemà. Tanmateix esdevé el tema del dia a bona part dels mitjans de comunicació de l’Estat.
Presència en sumaris: no
Minutatge: breu plató (àudio presentador amb imatges) de 35” al migdia (1,15%) i 40” a la nit (1,80%).
Contingut: En cap cas es relaciona el PP amb el cas Gürtel. A la nit sí que es parla de la fiança a Correa
Altres temes de l’informatiu: la noia mort a Seseña se li dediquen (4′ 00”) al migdia mentre que els escolanets de la Mare de Déu dels Desemparats tenen 3′ 15” al vespre. Els esports ocupen un 20,64% i un 24,94% del temps respectivament.

Dimarts 6 d’abril. S’aixeca el sumari
Tema: Finalment s’aixeca el sumari del cas -són més de 55.000 fulls- tot i que hi ha dificultats per accedir a la informació a causa de problemes amb les contrasenyes
Presència en sumaris: no
Minutatge: breus plató de 36” al migdia i 31” al vespre
Contingut: No es parla del contingut del sumari i es dedica la meitat del temps a parlar dels problemes amb les contrasenyes -mentre els altres mitjans comencen a donar detalls-. Si que apareix un tall de veu de De Cospedal (PP) anunciant mesures contundents si s’acrediten actes delictius
Altres temes de l’informatiu la Volvo Ocean Race té més temps en un sol informatiu (1′ 30”) que el Gürtel entre el migdia i el vespre

Dimecres 7 d’abril. El dia dels detalls
Tema: A diferència de bona part dels mitjans que dediquen redaccions senceres a llegir el llarg sumari Canal 9 no aprofundeix en la notícia i ni tant sols apareix als sumaris
Presència en sumaris: no
Minutatge: peces d’1′ 10” al migdia i d’1′ 05” al vespre
Contingut: Es destaca bàsicament la versió del PP a partir de la lectura del sumari: consideren que no aporta res de nou i que no és una trama del partit sinó contra el partit-
Altre temes de l’informatiu: En el sumari apareix la notícia que la revista Elle aposta per les dones amb corbes -la peça és de 51”- o la iniciativa per regalar benzina a Alacant es mereix 2′ 18”. Al bloc de política s’obre amb el processament de Garzón (1’26”) precedint el Cas Gürtel.

Dijous 8 d’abril. El tresorer del PP dimiteix
Tema: Un dels implicats en el cas, el tresorer del PP, Luis Bárcenas, dimiteix del seu càrrec.
Presència en sumaris: no
Minutatge: peces d’1’15” al migdia i 1’10” al vespre
Contingut: Es destaca que Luis Bárcenas -del qual afirmen que “podria” estar implicat- deixa el càrrec de tresorer del PP Les principals declaracions són de Mariano Rajoy afirmant que no hi ha cap implicat en el partit.
Altres temes de l’informatiu: Uns lladres que es fan una torrada de xulles en un bar de Mislata on entren a robar es mereix estar al sumari i una peça d’1’50” al migdia. La secció de política es continua obrint amb Garzón i no pas amb el Gürtel. Les sabates valencianes per les infantes (1’30”) superen el temps que es dedica al cas de presumpte corrupció i finançament irregular.

Divendres 9 d’abril. Desapareix el cas Gürtel
Canal 9 no dedica cap referència al cas malgrat que els mitjans continuen donant detalls a mesura que van estudiant el sumari

Dissabte 10 d’abril. Luis Bárcenas deixa el PP
Tema: Luis Bárcenas abandona el PP
Presència en sumaris: no
Minutatge: al migdia no apareix i a la nit peça de 20”
Contingut: S’anuncia que Bárcenas deixa el PP però no que manté l’escó
Altres temes de l’informatiu: El Festival de Milotxes de la Malva-rosa té 2’20” al migdia i 1’30 al vespre.

Diumenge 11 d’abri. Temps primaveral
Mentre la majoria de mitjans fan balanç de la setmana Gürtel i continuen donant detalls del cas Canal 9 no hi dedica cap segon. Això sí, el temps primaveral -amb connexió en directe a la platja de Benidorm inclosa- es mereix 5′ entre ambdós informatius.

Un Comentari