Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Mesos després de l’apagada analògica a la Franja de Ponent, un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d’Aragó garanteix la continuïtat de TV3 i la resta de canals de la CCMA a tots els municipis. Aquest fet beneficia especialment a la Matarranya, que s’havia quedat sense TV3 des del mes de febrer.

Els governs català i aragonès han signat aquesta setmana un acord per garantir la reciprocitat dels canals de la CCMA – TV3, C33, K3 i el 3/24- i Televisió d’Aragó. L’entesa permetrà garantir la continuïtat de TV3 al conjunt de la Franja de Ponent que des del passat mes de febrer tenia el senyal en precari o directament s’havia tallat en comarques com la Matarranya.

El president de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió (CARTV), Ramón Tejedor, va explicar que els canals catalans es podran veure exactament a les mateixes zones i municipis que els rebien abans de l’apagada analògica. Això soluciona la situació a la Matarranya i garanteix el cas de Fraga, on el senyal s’havia mantingut gràcies a que l’ajuntament havia adaptat un reemissor. En canvi, a bona part del Baix Cinca ja es rebia directament des del Segrià. Per garantir que TV3 i la resta de canals arribin al conjunt de la Franja la Generalitat de Catalunya costejarà el cost d’adaptar una trentena de repetidors. Val a dir que abans de l’apagada analògica el senyal arribava més enllà de la Franja i, fins i tot, es podia captar amb major o menor qualitat des d’alguns barris de Saragossa.

L’acord suposarà que per primera vegada la Televisió d’Aragó emeti al Principat de Catalunya. El principal objectiu del govern aragonès és que el senyal arribi a la Costa Daurada on milers de ciutadans d’aquesta comunitat hi tenen una segona residència. Tot i això, de moment, l’àmbit de cobertura serà una franja d’uns 70 km a l’oest del Principat. La CARTV haurà d’invertir 40.000 euros per adaptar els repetidors d’Alpicat (el Segrià) i el Mont Caro (el Baix Ebre).

La situació continua enquistada al País Valencià
A banda de la Franja, els darrers mesos s’ha normalitzat l’emissió de tots els canals de la CCMA a la Catalunya Nord i a les Illes Balears -tot i que en aquest darrer cas amb TV3cat en el lloc de TV3-. Al País Valencià la situació continua totalment enquistada i totes les esperances se situen en la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres que ja ha superat les 500.000 signatures -en volen 50.000 més per tenir prou marge de maniobra a l’hora de verificar-les-.

Mentrestant, Canal 9 ha llençat més llenya al foc i la setmana passada va amenaçar en denunciar als tribunals Acció Cultura del País Valencià si el dissabte s’emetia el partit entre el Vila-real i el Barça a les comarques valencianes que encara reben la senyal de TV3. La televisió del sud va advertir que tenia en exclusiva pel País Valencià els drets d’emissió de l’esdeveniment esportiu. Davant d’aquesta situació, que es repetirà en altres retransmissions com les de la Fórmula 1, ACPV va decidir tallar el senyal per evitar un nou procediment judicial. En un comunicat va assenyalar que l’amenaça respon a “la certesa que té Canal 9 que els televidents valencians, en cas de poder triar, prefereixen veure aquests partits (i no només l’esport) a TV3”.