Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Nova bona i esperada notícia del cas Egunkaria. Després de l’absolució dels cinc exdirectius del diari en el denominat “sumari polític” el passat 12 d’abril, ara l’Audiència Nacional espanyola ha remès el “sumari econòmic” al jutgat degà de Sant Sebastià.
El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, José María Vázquez Honrubia, ha tingut en compte la sentència del “sumari polític” per determinar que en l’econòmic tampoc es poden apreciar indicis de terrorisme. D’aquesta manera veu “evidentíssim” que el tribunal no es pot atribuir la competència en aquest cas tal i com ja havia demanat la fiscalia. En aquest cas, segons el jutge, ni la denominada “acusació popular”, exercida per l’organització ultra Dignidad y Justicia, “enllaça el presumpte frau fiscal amb fets que permetin concloure ni a nivell d’indicis que aquesta activat estigués encaminada a finançar ETA”.

El cas, que afecta a vuit exdirectius d’Egunkaria, es va separar de la causa política a instàncies de l’acusació popular per un presumpte desfalc de 5,4 milions d’euros a la Hisenda Foral de Guipúscoa. Concretament, se’ls acusava de falsejar la comptabilitat dels registres fiscals en el període 1998-2001, així com el falsejament de les condicions per accedir a les subvencions públiques i un delicte contra la hisenda pública pel presumpte frau de l’IVA dels exercicis 2000 i 2001. Les peticions de pena oscil·len entre els 13 anys i tres mesos i els 26 anys i quatre mesos. Entre els imputats hi ha Joan Mari Torreladai, Iñaki Uria i Txema Auzmendi, absolts en el “sumari polític”.

Després de la primera absolució, “era lògic i esperable” -en paraules de David Fernàndez, portaveu de la Comissió Catalana de Suport a Egunkaria– que l’Audiència Nacional espanyola es declarés inhàbil del cas. Ara, s’ha traslladat al jutjat degà de Sant Sebastià per tal que el remeti al jutjat que consideri pertinent -possiblement al de Tolosa-.

Es dóna la circumstància que les institucions presumptament defraudades, la Hisenda Foral de Guipúscoa i el Govern basc- no exerceixen d’acusació particular ja que no veuen indicis de delicte. O el que és el mateix, la suposada “víctima” del cas no se’n considera. Per David Fernàndez, si s’apliqués la doctrina Botín -sense acusació particular ni fiscal no hi ha judici- el més probable és que el jutge l’arxivés directament.

De moment, sense recurs al sumari polític
Quasi un mes després de la sentència del “sumari polític”, les dues “acusacions populars” -l’Associació de Víctimes del Terrorisme i Dignidad y Justicia- no han presentat cap recurs. Tot i això no s’iniciarà el procés per demanar la reparació -que han de sol·licitar els 1.500 accionistes que tenia Egunkaria– fins que es tanquin definitivament els dos casos. En tot cas, tal i com recorda Fernàndez, “s’apropa el final de la part repressiva i l’inici de la reparativa”.

>> Notícies sobre el cas Egunkaria a Media.cat
>> Recull de notícies sobre el cas Egunkaria (delicious Media.cat)
>> El cas #Egunkaria a Twitter