Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

tertulia_catradioLa Generalitat valenciana ha enviat un requeriment administratiu per tal que en deu dies es tanquin la xarxa de dotze repetidors que permeten l’arribada de Catalunya Ràdio al País Valencià. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es podria enfrontar a una sanció de fins a 2,4 milions d’euros si no ho fa.

Nova ofensiva de l’executiu de Francisco Camps contra els mitjans de comunicació en català. Ara és el torn de les emissions de Catalunya Ràdio que durant tres dècades havien arribat amb normalitat i sense entrebancs governamentals arreu del País Valencià.

El passat 6 de maig la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana va enviar un requeriment administratiu a ACPV per tal que tanqui la xarxa de dotze repetidors en un termini de deu dies. Quan venci, el proper 18 de maig, es procedirà a l’obertura de sancions que podrien suposar multes entre 100.000 i 200.000 euros per cada instal·lació i el tancament forçós. Això suposaria fins a 2,4 milions d’euros que se sumarien als 800.000 euros en multes que fins ara acumula l’entitat pels expedients contra els repetidors de TV3. De moment, segons Acció Cultural, estan estudiant quina resposta donaran al requeriment.

Després que transcendís la notícia, el Govern valencià va intentar tirar pilotes fora. Fins i tot, la consellera de Justícia i portaveu de l’executiu, Paula Sánchez de León, va afirmar desconèixer l’enviament del requeriment però va assegurar que la Generalitat té l’obligació d’aturar el què considera emissions il·legals. Fonts de Justícia van indicar que en un any i mig s’haurien enviat 88 requeriments i s’haurien cursat 11 expedients sancionadors.

D’aquesta manera, el PP valencià tracta Catalunya Ràdio com una emissora pirata al mateix nivell que ràdios d’ultradreta o comercials il·legals. Tot i que l’executiu Camps no ha volgut fer públic la llista de requeriments, segons publica l’Informatiu, hi ha casos de ràdios no legalitzades que fins i tot reben subvencions públiques, com Mega Radio i Radio One, de l’ultraconservador Julio Insa. Tampoc no haurien rebut cap amenaça de sanció emissores properes a l’extrema dreta com Intereconomia o l’Es Radio de Federico Jiménez Losantos.

Precisament Acció Cultural denuncia que ni Catalunya Ràdio ni TV3 no es poden comparar a la multitud de mitjans privats il·legals que han aparegut en els darrers anys arreu del País Valencià. “Són una ràdio i una televisió públiques, que a més signifiquen una part fonamental de l’escassíssima oferta mediàtica en la llengua pròpia del país, i un alternativa informativa que es destaca per la pluralitat i qualitat” han afirmat en un comunicat de premsa. A més, desqualifiquen els arguments governamentals sobre el tancament que ho deslliguen de qüestions polítiques i ho justifiquen per temes administratius i de vulneració de la Llei audiovisual espanyola.

Segons ACPV, si la Generalitat busca el compliment de la llei, només hauria de signar un acord de reciprocitat amb el Govern català per legalitzar les emissions -una possibilitat que permet la nova legislació audiovisual-. Tot i això, recorden que no només no cerquen una solució -com s’està fent a la pràctica totalitat dels territoris dels Països Catalans- sinó que mantenen tots els expedients i sancions per forçar al tancament de TV3 i ara de Catalunya Ràdio.

Reaccions polítiques
Mentre la portaveu de l’executiu valencià va defugir qualsevol responsabilitat en l’assumpte, la coordinadora i diputada d’EUPV, Marca Sanz, va denunciar que si finalment es produeix el tancament “es demostraria una vegada més la intenció del Consell de perseguir qualsevol senyal informatiu que arribi des de Catalunya i, al mateix temps, atacar ACPV”.

Per la seva banda la diputada de CiU al Parlament de Catalunya, Joana Ortega, ha reclamat “reacció” i “ambició nacional” al govern tripartit i al conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, davant la nova ofensiva de l’executiu de Camp. Segons Ortega, “l’actitud de censura del Govern valencià ja no és un fet aïllat, sinó que després d’apagar TV3, la seva voluntat d’apagar Catalunya Ràdio reflecteix una clara estratègia per acotar i limitar l’expressió de la cultura i la llengua catalanes i convertir-les en conflicte”.

>> Recull de notícies sobre el tancament de Catalunya Ràdio al País Valencià (delicious media.cat)

>> Recull de notícies sobre el tancament de TV3 al País Valencià (delicious media.cat)

Un Comentari