Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

haitiUn estudi constata que només un 3,5% de les notícies de la premsa europea de referència fan referència a la cooperació. D’aquestes, tant sols un 8% tenen les organitzacions no governamentals (ONG) com a protagonistes. Paral·lelament, un altre informe sobre la premsa espanyola en critica la cobertura del terratrèmol d’Haití ja que es potenciava una imatge de la població local sense iniciativa pròpia i dependents de l’ajuda externa.

La setmana passada es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’estudi “La Prensa y la cooperación internacional”. L’estudi, dirigit pel catedràtic de Periodisme de la UAB Marcial Murciano, analitza la denominada premsa de referència europea (ABC, El País, La Vanguardia, Le Figaro, Le Monde, Libération, The Daily Telegraph, The Guardian i The Times). La presència de la cooperació en aquests mitjans es redueix en un 3,5% de les notícies i d’aquestes, les ONG només en protagonitzen un 8%, malgrat el plus de qualitat que hi aporten. L’anàlisi s’ha realitzat en el període 14 de setembre-6 de desembre de 2009.

La lluita contra la pobresa i les emergències tot i que són elements de portada no són els principals temes d’agenda. El protagonisme institucional se l’emporten els governs i agències estatals amb un 45% de les notícies, per sobre de les agències multilaterals, mentre que les ONG només protagonitzen el 8% de les notícies, però són les peces més específiques de cooperació i amb la millor informació.

De fet, l’estudi revela que els periodistes perceben a les ONG com el principal actor i executor de la tasca concreta i directa de la cooperació. Curiosament, mentre les notícies sobre institucions públiques apareixen bàsicament a la secció internacional, les ONG es veuen relegades a societat, tendències, i fins i tot, a les pàgines roses.

Segons informa CanalSolidari.org, en la presentació de l’informe, el secretari de Cooperació de la Generalitat, David Minoves, va recordar que en l’enquesta d’opinió pública de l’any passat el 75% de la població catalana reclamava més informació sobre aquestes qüestions. A més, va preguntar-se si els diners invertits en educació per al desenvolupament al nord no podrien ajudar tant o més al sud que els diners invertits directament al sud.

Cobertura terratrèmol Haití: “excés de dramatisme i victimisme”
Paral·lelament, el 4 de maig es va realitzar a Madrid la jornada “Contar (con) Haití” en el qual es va presentar un informe sobre la cobertura de La Vanguardia, El País, El Mundo i Público durant els cinc dies posteriors al terratrèmol que va afectar el passat mes de gener el país caribeny.

“La comunicación sobre el terremoto por parte de los medios y las ONG” critica l’excés de dramatisme i victimisme de mitjans de comunicació però també d’algunes ONG. Les seves autores -Nereida López, Belén Porras, Aida Gutiérrez, estudiants del Curs d’Especialista en Informació Internacional i Países del Sud- destaquen la recreació en aspectes negatius que potencien una imatge d’una població local sense iniciativa pròpia i dependents de l’ajuda externa. Així mateix, critica el protagonisme excessiu de la solidaritat occidental, la utilització de més fonts estrangeres que locals, i una informació parcial i descontextualitzada que no ajuda a conèixer les causes de la crisi haitiana.

En aquest sentit posen xifres a aquesta cobertura negativa: un 59% de notícies tenen un enfocament negatiu, un 61% de fotografies amb connotacions negatives, el 71% d’informacions estan signades fora d’Haití, i només un 15% de les notícies compten amb fonts locals pel 85% de fonts estrangeres.

L’informe també es mostra crític amb algunes de les ONG, especialment les que no formen part de xarxes o coordinadores, que han buscat un excés dramatisme i victimisme en les imatges per captar l’atenció del donant.

>> Informe “La Prensa y la cooperación internacional” (pdf)

>> Recull de notícies crítiques amb el tractament mediàtic del terratrèmol d’Haití (delicious Media.cat)