Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

usapEl Canal 33 va emetre en directe la semifinal de la lliga francesa de rugbi per ambdues vessants de l’Albera. Ara, els usapistes del nord i del sud, esperen que el segon canal de la CCMA també repeteixi retransmissió a la final de París on els catalans defensaran el Planxot.

Televisió de Catalunya va mostrar aquest divendres que, si vol, pot exercir de televisió amb vocació de Països Catalans. En horari de prime time, i a través del Canal 33, va emetre en directe la semifinal del Top-14 -la lliga francesa de rugbi- en la qual la Unió Esportiva dels Arlequins de Perpinya (USAP) va vèncer al seu gran rival, el Tolosa de Llenguadoc, per un ajustat 21 a 13.

D’aquesta manera, tot és a punt per tal que la “marea catalana” -que poblava dos terços de l’estadi de Montpeller- es desplaci fins a París on l’USAP haurà de defensar el Planxot -nom amb el qual es coneix el trofeu de campió- contra el Clermont, precisament l’equip al qual va derrotar l’any passat (22-13) i va aconseguir el campionat després de 54 anys.

Tothom espera -tal i com van demanar els mateixos comentaristes- que el 33 pugui aconseguir els drets per emetre la final tal i com va poder fer l’any passat. Cal recordar que va ser l’única televisió que oferia el partit en obert a la Catalunya Nord ja que els drets -i la realització- corria a càrrec de l’emissora de pagament Canal +. Una transmissió que tornarà a ser de gran qualitat tal i com va passar en una semifinal en la qual es va saber combinar a la perfecció el relat del joc amb les explicacions necessàries d’unes normes poc conegudes pel gran públic. Si es té en compte aquest aspecte -gràcies a la bona feina del narrador i del comentarista tècnic, Pere Becque- es pot dir que va ser un partit dels que fan afició. Una semifinal amb un protagonista absolut: el perpinyanès Jerôme Porical -fill i nét de jugadors de l’USAP- que va anotar tots els punts catalans gràcies a sis cops de càstig.

La notícia ha tingut un ressò notable als altres mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja que va aparèixer tan al portal elsesports.cat (“La USAP de Perpinyà derrota el Tolosa (21-13) i disputarà la final del Top-14 per segon any consecutiu”) com al mateix Telenotícies Migdia amb un vídeo que mostrava les jugades més destacades així com la celebració per la classificació a la capital del Rosselló.

Com és habitual, també se’n va fer ressò VilaWeb (“L’USAP es planta per segon any consecutiu a la final de la lliga francesa”) tot assenyalant en el subtítol que va vèncer als occitans del Tolosa per 21 a 13 -també la retransmissió de TV3 parlava sempre d’occitans i, òbviament, de catalans-. La notícia també va aparèixer al directe!cat i al racocatala.cat, entre altres mitjans digitals.

A la premsa de paper la notícia només ha aparegut al 9 Esportiu -encartat a l’Avui i a El Punt– tot i que en la penúltima pàgina (“Porical condueix la USAP a la final de París”). També Jordi Palmer, en l’article d’opinió “D’avui.cat”, fa una crida a donar suport a l’USAP: “Allà dalt, més amunt de la frontera franco-espanyola, esperen amb els braços oberts qualsevol mostra de suport que els arribi des d’aquí baix” (…) “per això no podem deixar passar una ocasió com aquesta per desmentir la històrica fal·làcia que circumscriu catalanitat a espanyolitat. A Espanya li cal saber que un equip català pot guanyar altra vegada la Lliga de rugbi francesa. Alguna cosa no els quadrarà”.