Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

De moment les emissions de Catalunya Ràdio continuaran al País Valencià FOTO: VilaWebAquest dimarts va finalitzar el termini que la Generalitat Valenciana havia donat a Acció Cultural per tal que tanqués la xarxa de dotze repetidors que permeten l’arribada de Catalunya Ràdio al País Valencià. L’entitat cultural ha decidit mantenir les emissions al mateix temps que ha demanat diàleg al Consell per trobar una solució a l’actual situació.

La junta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va decidir aquest dilluns mantenir les emissions de Catalunya Ràdio. D’aquesta manera, no va atendre el requeriment administratiu de la Generalitat en el qual demanava tancar la xarxa de dotze repetidors que permeten l’arribada del senyal arreu de les comarques valencianes. Un requeriment que, en cas de no ser atès tal com ha passat, pot comportar multes entre 100.000 i 200.000 euros per equip -per tant la sanció pot arribar a 2,4 milions d’euros- a banda del cessament forçós de les emissions i el precinte dels equips.

Segons Acció Cultural la duresa del requeriment -realitzat per la direcció general de Promoció Institucional, que depèn de Presidència- “va quedar matisada per unes declaracions de la portaveu del Govern valencià, Paula Sànchez de Leon, en les quals afirmava que no tenia coneixement del cas i que aquest, en qualsevol cas, formava part d’un procés general d’ordenació de les emissions radiofòniques al País Valencià que afectarien entre moltes més ràdios”. Davant d’aquesta situació, l’entitat cultural ha decidir “prendre-li la paraula” i oferir una via de diàleg per buscar una solució a l’ordenació de les emissions radiofòniques.

A diferència del conflicte pel tancament de les emissions de TV3, en el cas de Catalunya Ràdio no  hi ha una problema tecnològic -no existeix la limitació dels múltiplex de la TDT-. Acció Cultural proposa dos camins: per una banda un acord de reciprocitat entre Catalunya Ràdio i Ràdio 9, i per una altra, introduir un criteri que diferencii les ràdios pendents de legalitzar entre les privades amb interès comercial i les d’interès públic.

Nova coincidència amb el cas Gürtel
L’enèsima ofensiva del Govern valencià contra els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha tornat a coincidir amb un nou pas del cas Gürtel de presumpte corrupció i de finançament il·legal del Partit Popular. Ho assenyala Eugeni Casanova a Comunicació 21: “És tan grotesc que sembla irreal. (…) Atonyinar el català és un recurs fàcil i segur”.

Mentrestant Canal 9 continua tractant la qüestió com un tema menor i de manera esbiaixada. Aquest dimarts, quan es va fer públic que el Tribunal Suprem espanyol veu indicis de suborn impropi contra el president Francisco Camps, la televisió autonòmica ho va relegar a la quarta notícia de la secció “Comunitat Valenciana”. En una peça d’1 minut i 20 segons on només es dóna veu a Camps -i del suport que li ha donat l’eurodiputat popular Carlos Iturgaiz- no s’ha explicat la resolució del Suprem i s’ha obviat qualsevol referència al delicte suborn. Cal recordar, que a inicis de maig, l’UGT va presentar un informe en què quantificava la manipulació de Canal 9 en la cobertura del cas Gürtel.

>> Notícies sobre el procés de tancament de Catalunya Ràdio al País Valencià (delicious Media.cat)