Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 13 de març passat els Mossos d’Esquadra van retenir dos periodistes del setmanari La Directa mentre cobrien la manifestació contra la presentació de la candidatura de Plataforma per Catalunya.  Després de la denúncia per desobediència -un càrrec que la fiscalia no ha presentat- i ofenses a l’autoritat aquest dijous es va celebrar el judici i el cas ha quedat vist per sentència.

Dos periodistes del setmanari La Directa, en David Fernàndez i en Jesús Rodríguez, van cobrir el passat 13 de març les protestes contra l’acte de presentació de la candidatura del partit xenòfob Plataforma per Catalunya (PxC) a l’Hotel Barceló Sants. Mentre altres redactors del mitjà eren a dins de l’hotel, ells van seguir les mobilitzacions de protesta que s’havien convocat a l’exterior.

Una vegada havia finalitzat la concentració, els Mossos d’Esquadra van identificar diversos dels manifestants i els dos periodistes s’hi van acostar. Aleshores, els agents policials van aturar-los -es van identificar com a periodistes amb els carnets del mitjà i del Sindicat de Periodistes- però això no va evitar que els retinguessin durant 35 minuts. Posteriorment, van demanar insistentment el nombre de la placa dels Mossos tot recordant que, segons una circular d’Interior, els haurien de dur visibles. “Nosaltres havíem fet cas als policies però després havíem d’exigir els nostres drets” explica a Media.cat David Fernàndez.

Al cap d’un mes, els dos periodistes van rebre una denúncia per ofenses i desobediència a l’autoritat. El primer càrrec feia referència a un comentari realitzat després de la fi de la retenció -“sembles més un skin dels que estan aquí a dins [en referència a la PxC] que un agent de la policia democràtica”- mentre que el segon s’hauria produït per saltar-se un inexistent cordó policial.

En el judici celebrat aquest dimecres la fiscalia només va mantenir el càrrec d’ofensa amb una petició d’una multa de dotze euros durant quinze dies -un total de 180 euros- pels dos acusats. Curiosament, la frase de la suposada ofensa només la va dir un dels dos periodistes. A més, en el judici, quan la jutgessa va preguntar a l’agent si s’havia sentit ofès la resposta va ser clara: “no, forma part de la feina”. En canvi, no es va mantenir el càrrec de desobediència ja que els Mossos van reconèixer que el cordó policial ja s’havia aixecat en el moment de la retenció.

La defensa va demanar l’absolució dels dos periodistes recordant el dret a criticar una actuació policial -a més, tal i com explica un dels acusats, el comentari es va realitzar amb un to correcte i dialogant-. En el judici, al qual hi va assistir el Grup de Periodistes Ramon Barnils com a observador, Fernàndez i Rodríguez van afirmar que s’havien sentit “maltractats com a periodistes, humiliats com a persones i desatesos com a ciutadans”.

“Som aquí més per qui som que no pas pel què hem fet” van concloure en referència a formar part d’una publicació alternativa que, entre altres temes, aborda temes de repressió policial. Precisament, la jutge va acceptar com a prova el reportatge de tres pàgines que La Directa va publicar sobre la presentació de la PxC. “Era un aval claríssim de la feina que estàvem fent” assenyala Fernàndez.

Un Comentari