Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa dues setmanes van començar les emissions de Ràdio Matarranya, la primera experiència de ràdio en català a la Franja de Ponent. Es tracta d’un projecte impulsat per l’empresa Masmut Produccions que pertany al Grup de Comunicació dels Ports.

Des d’inicis de maig si se sintonitza el 107.8 de la FM als pobles de la Matarranya es pot escoltar xerrar en català. De moment, amb una programació limitada a un magazín que s’emet diàriament en directe de 12 a 2 del migdia i que es repeteix al vespre.

La iniciativa és de l’empresa Masmut Produccions, que forma part del Grup de Comunicacions dels Ports, on hi participen més d’un centenar de socis. Francesc Puig, un dels seus responsables, explica a Media.cat que tant Ràdio Matarranya com la resta de projectes del grup -entre els quals destaca Nord Televisió, Els Ports Ràdio o el digital comarquesnord.cat– tenen un “funcionament comercial i un objectiu social”. “Són iniciatives de comunicació que volen recolzar el desenvolupament social i cultural de comarques com els Ports i el Matarranya” afegeix. En aquest sentit els beneficis es reinverteixen per poder continuar ampliant la xarxa de mitjans.

Precisament la Matarranya, una comarca de la Franja de només 15.000 habitants, tenia un dèficit de mitjans de comunicació que abordessin la seva realitat. “Hi hem apostat com un pas més de la filosofia del nostre grup” explica. Puig sap que no és un repte fàcil “com qualsevol iniciativa pionera” ja que és la primera emissora que emet legalment i en regularitat amb la llengua pròpia.

La voluntat dels impulsors de la nova ràdio és ampliar els horaris d’emissió i diversificar-ne els continguts. “Farem programes especials en motiu de fires i festes o quan convingui” explica el responsable de Comunicacions dels Ports. “Serem allà on hi hagi la notícia” assenyala. El lema escollit és tota una declaració d’intencions, “18 pobles, una sola veu”, per servir a un territori amb una densa xarxa d’entitats socials i culturals. La resta de dia es connecta amb Aragón Radio, l’emissora pública autonòmica i, a més, compartiran alguns continguts amb els Ports Ràdio, un dels estàndards del grup de comunicacions.

Tres dècades fent comunicació
Ràdio Matarranya és la darrera iniciativa sorgida del Grup Comunicacions dels Ports. El primer projecte va ser Nord Televisió -anteriorment Nord TV Morella- amb unes emissions experimentals l’any 1982. Actualment disposa d’una llicència de televisió digital terrestre (TDT) per la demarcació formada per les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat. Basa la seva programació en la informació local i ho complementa amb els continguts de la Xarxa de Televisions Locals i de les Televisions Digitals Independents (TDI) de les quals forma part.

L’any 1988 va néixer Els Ports Ràdio, un mitjà radiofònic que es va merèixer el 2003 Premi Nacional de Comunicació, atorgat per la Generalitat de Catalunya. La tardor passada també van posar en funcionament el seu mitjà digital, comarquesnord.cat, que cobreix tant el Maestrat i els Ports com la Matarranya. Francesc Puig considera que impulsar un diari a Internet en comarques d’interior “no és ni més ni menys complicat”. “Tenim poca població però és més fàcil de fidelitzar i, això sí, amb menys competència que en altres zones” assenyala.

Puig explica que han escollit el .cat per matisar la seva aposta per la llengua pròpia. “Als Ports tothom té molt clar el tema lingüístic però volíem deixar clar que era el primer mitjà digital en català del nostre territori”. A més, compten amb el setmanari Notícies que es publica cada divendres.