Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

patumTV3 retransmetrà per primera vegada a la història un dels salts de plens de la Patum de Berga. Ho farà en format de semidirecte i en alta definició per aquelles llars que tinguin televisions adaptades i amb cobertura. A més, l’Ajuntament de Berga habilitarà una antena per tal que, de manera excepcional, es pugui emetre tota la festa en directe per TDT pel conjunt de la comarca.

La Patum 2010 serà la més televisada de la història. Per primera vegada TV3 emetrà un salt de la festa berguedana considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Serà el dijous 3 de juny a partir de dos quarts d’onze de la nit i en format de semidirecte -l’emissió es produirà amb un cert retard per evitar “contingències”-. La televisió pública catalana desplaçarà a Berga un equip de 42 professionals dirigits per la berguedana Cristina Muñoz, mentre que Espartac Peran durà la veu cantant de la retransmissió.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A més, alguns afortunats podran seguir la festa amb alta definició. Per fer-ho necessitaran disposar d’un aparell adaptat a aquest tipus de senyal i, a més, estar en una població amb cobertura -de moment, arriba bàsicament a les grans àrees urbanes del país-. Les emissions del canal de definició de TVC (3HD) es realitzen pel segon múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

El cap de programes de TV3, Jordi Serra, ha assegurat en la presentació realitzada aquest dimecres a Berga que la transmissió “no s’ha de relacionar amb l’aparició de grups a les xarxes socials que reclamaven aquest fet o més presència de la cultura popular a la televisió pública catalana”. En tot cas, la campanya iniciada fa molts mesos a Facebook i que ha aconseguit vora 4.000 suports ha assolit, directament o indirectament, un dels seus objectius.

El Berguedà no es queda sense Patum en directe
Coincidència o no, l’any en què TV3 apostava finalment per la Patum, el Berguedà es podia quedar sense veure la festa en directe per televisió. Any rere any, era el Canal Taronja-Televisió Comarcal del Berguedà qui s’encarregava de dur aquest esdeveniment a totes les llars de la comarca.

Tanmateix, l’arribada de la televisió digital terrestre (TDT) ha suposar deixar el Berguedà sense cap emissora local. I és que les tres llicències privades de la demarcació de televisió local -formada pel Bages, el Solsonès i el Berguedà- han anat a parar a Manresa.

Amb aquesta situació, l’alcalde Juli Gendrau ha decidit “tirar pel dret” -en paraules del director de Canal Taronja, Manel Medina- i ha instal·lat una antena per emetre en TDT la retransmisió en directe. Un senyal que arribarà arreu de la comarca a través del canal 37 que hores d’ara “està buit”. L’emissió al·legal, que tindrà un cost zero pel consistori, acabarà quan finalitzi la festa.

Manel Medina es mostra irònic quan se li pregunta si esperen represàlies. “Esperem que no vinguin els Mossos a precintar l’antena” explica. En canvi, veu amb molta més preocupació un futur sense televisió comarcal. “Hi ha altres zones que s’han quedat sense llicència amb la diferència que al Berguedà feia dues dècades que en teníem” es lamenta. Segons Medina tant el Departament de Cultura com el CAC admeten que “s’han equivocat”. “Sigui privat o públic el Berguedà ha de recuperar la seva pròpia televisió” conclou.

Si tal com sembla la televisió berguedana acaba transmetent un any més la Patum, el senyal es podrà veure arreu dels Països Catalans i del món per Internet a través del portal onsortir.tv. Tal i com passa amb les edicions del 2008 i el 2009, posteriorment es podran recuperar tots els vídeos en diferit.