Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els portals de tots els mitjans catalans -tant els digitals com les versions d’Internet dels diaris de paper- obren aquest matí amb l’assalt de l’exèrcit israelià a la flota solidària que es dirigia a Gaza i que s’ha saldat amb la mort d’entre deu i setze dels seus integrants. Les principals diferències són l’ús del verb “matar” per part de VilaWeb i l’aprofitament com a font d’informació de les xarxes socials que realitzen els mitjans digitals.

Certa unanimitat de la premsa catalana a l’hora d’abordar l’assalt de l’exèrcit israelià a la flota de vaixells que es dirigia cap a Gaza amb ajuda humanitària per trencar-ne el bloqueig. Tots els mitjans consultats -Avui.cat, Levante-EMV, Osona.com, ElPeriódico.cat, LasProvincias.es, LaVanguardia.es, VilaWeb, El9Nou.cat- destaquen els fets succeïts la passada matinada com a notícia d’obertura.

Així mateix, bona part dels diaris aposten per un titular similar “Israel ataca una flotilla humanitària i causa 14 morts” (Las Provincias), “Israel assalta la ‘Flota de la Llibertat’ i deixa almenys 14 morts” (La Vanguardia) o “Almenys 10 morts en un atac d’Israel a una flotilla d’ajuda humanitària a Gaza” (El Periódico de Catalunya). A més, bona part de les versions digitals digitals dels diaris de paper utilitzen les notes d’agències -així com altres fonts oficials com la del mateix exèrcit israelià- i, en conseqüència, els relats són molt similars. Possiblement demà, quan la notícia arribi als quioscos, hi haurà més matisos a l’hora d’enfocar l’assalt -i que de ben segur caldrà analitzar-.

La principal diferència és l’ús del verb “matar” per part de VilaWeb (“Israel assalta en alta mar la flota solidària que anava a Gaza i mata entre deu i setze dels seus integrants”). Potser sorprèn que altres mitjans obviïn aquest tipus de conceptes -matar, assassinar…- quan el mateix Tsahal ha reconegut que la flota estava en aigües internacionals i, per tant, es tractaria de totes totes d’una acció il·legal. Tanmateix, usar el concepte “matar” no significa deixar de banda la versió de l’exèrcit -que intentava defensar a capa i espasa aquest mateix matí l’opinadora Pilar Rahola a la tertúlia de RAC1- citant el comunicat oficial i en el qual s’afirma que els soldats van ser atacats i intenta desacreditar els membres de la flora vinculant-los a al-Qaeda.

VilaWeb, tal i com han fet els mitjans digitals d’Osona d’on procedien dos dels cooperants -osona.com i El9Nou.cat- han aprofitant les xarxes socials, especialment Twitter, com a font d’informació. Això ha permès informar abans que ho fes el Govern català de l’estat dels cooperants vigatans, Laura Arau i Manuel Tapial, i del periodista valencià de Telesur, David Segarra. Precisament, aquesta televisió multinacional de l’Amèrica del Sud juntament amb Al Jazeera del Qatar seguien des de bord dels bucs l’intent de la flota de trencar el bloqueig de Gaza.

Recull de notícies sobre l’assalt de la flota solidària amb Gaza

>> Avui: “Israel ataca un vaixell amb ajuda humanitària per Gaza amb dos cooperants de Vic a dins

>> Levante-emv.com: “Un valencià és a bord de la flotilla atacada per Israel” | “Israel ataca la ‘Flota de la Llibertat’ i causa 14 morts

>> ElPeriódico.cat: “Almenys 10 morts en un atac d’Israel a una flotilla d’ajuda humanitària a Gaza

>> LasProvincias.es: “Israel ataca una flotilla humanitària i causa 14 morts” | “Un valencià, a bord dels bucs atacats per Israel

>> Osona.com: “Els dos veïns de Vic del vaixell humanitari atacat per Israel es troben bé

>> La Vanguardia: “Israel assalta la ‘Flota de la Llibertat” i deixa almenys 14 morts i desenes de ferits

>> VilaWeb: “Israel assalta en alta mar la flota solidària que anava a Gaza i mata entre deu i setze dels seus integrants” | “Manuel Tapial, Laura Arau i David Segarra són vius

>> El9Nou.cat: “Dos osonencs viatgen en la flota turca que ha atacat l’exèrcit israelià