Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

vicentesanzTres mesos després de les denúncies de tres treballadores de Canal 9 per un presumpte assetjament sexual, el passat divendres l’ens de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) va destituir Vicente Sanz com a secretari general. Juan Prefaci el substituteix en el càrrec des d’aquest dilluns.

El director general de RTVV, José López Jaraba, va acordar aquest divendres obrir un expedient disciplinari per uns fets “constitutius de falta molt greu” i destituir Vicente Sanz com a secretari general de l’ens. La decisió arriba tres mesos després que transcendís la denúncia de tres periodistes de Canal 9 pel presumpte assetjament sexual de Sanz que, al mateix temps, era el responsable de personal. Des d’aleshores, Sanz es trobava suspès cautelarment del seu càrrec però la direcció general n’havia evitat la destitució.

Cal recordar que la titular del jutjat de primera instància número 1 de Paterna, que investiga el cas, havia dictat des del febrer una ordre d’allunyament de 300 metres de Sanz i li va prohibir comunicar-se amb les periodistes per qualsevol mitjà. A més, i segons va publicar El País, el responsable de RTVV coneixia les denúncies des del 29 d’octubre però no va tirar endavant cap acció fins a la denúncia penal de les treballadores.

Aquest mateix dilluns, López Jaraba ha acordat nomenar Juan Prefaci com a nou secretari general, càrrec que ocupava de manera interina des de la suspensió cautelar. Prefaci -que ha estat durant sis anys cap de gabinet del director general de RTVV- substitueix a un Vicente Sanz que s’havia mantingut com a “número 2” de l’ens des del 1995.

Des d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) consideren la destitució com una “bona notícia” però que arriba “inexplicablement tard”. En aquest sentit, el coordinador del partit i membre del consell d’administració de RTVV, Amadeu Sanchis, va assegurar en un comunicat de premsa que “la la mesura s’hauria d’haver adoptat el passat 5 de març, quan es va reunir de forma extraordinària el ple del consell d’administració de l’ens per tractar el tema”.

Sanchis considera que amb “la destitució no n’hi ha prou” i en aquest sentit reclama que es consideri un acomiadament disciplinari per tal que Sanz no cobri una indemnització pel cessament del càrrec. El representant d’EUPV també demana un ple extraordinari del consell d’administració per garantir que l’allunyament de Sanz de la televisió valenciana sigui “definitiu”.

Nou director al MUVIM
La substitució de Vicente Sanz ha coincidit pràcticament amb el nomenament de Javier Varela com a nou director del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, una altra institució valenciana que ha patit la censura i la manipulació darrerament.

El president de la Diputació de València -la institució que gestiona el MUVIM- ha col·locat a un home de la seva corda per substituir al dimitit Romà de la Calle, que va deixar el càrrec després de la censura de l’exposició de fotografies Fragments d’un any. El nou director és Javier Varela, alcalde popular de Torre Baixa (el Racó d’Ademús) i que no té cap experiència en la gestió museística. Professor de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) va dirigir-ne els centres a l’excolònia espanyola de Guinea Ecuatorial entre 1999 i 2003. A més, ha escrit diversos llibres sobre literatura i història.

El dia de la presentació va assegurar que la seva condició de militant del PP no influirà a l’hora de dirigir un museu que “ha de fomentar la cultura valenciana, el valencianisme que ha d’aportar noves glòries a Espanya”. Tot i que va afirmar que no li agrada la censura, va explicar que els fets que van acabar amb la dimissió de l’exdirector no haguessin succeït amb ell ja que no és “partidari de denigrar als polítics, sigui del signe que siguin”. “Estaria a favor d’una exposició d’aquesta tipologia però vista d’una altra manera, amb major prudència” va concloure. El nomenament de Varela com a director del MUVIM entra en vigor des d’aquest dimarts 1 de juny.

>> Recull d’enllaços de la censura al MUVIM (delicious Media.cat)

Un Comentari