Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

federacioLa cinquena Convenció de la Premsa Comarcal, celebrada el passat cap de setmana a les Borges Blanques, va servir per realitzar l’anunci oficial de la voluntat de crear una federació que agrupi les diverses associacions de premsa dels Països Catalans. El lema és ben clar: “Junts sumem més”.

L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC); l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG); l’Associació de Premsa Forana, de Mallorca; l’Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local (ACPC), amb l’adhesió de Coneqtia i Escacc, van aprofitar la cinquena Convenció de la Premsa Comarcal celebrada a les Borges Blanques per oficialitzar la seva voluntat d’iniciar un procés de confluència. D’aquesta manera, s’han posat els fonaments per crear una federació que les agrupi i que, segons el president de l’ACPC, Estanis Alcover, podria néixer després de l’estiu.

En aquest sentit Alcover explica que mentre avancen en la redacció dels estatuts definitius ja han iniciat un treball conjunt: reunions periòdiques sobre la situació del sector, la preparació d’un postgrau sobre periodisme de proximitat i especialització així com el treball conjunt de l’APPEC i Premsa Comarcal per ajudar a cristal·litzar l’Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes -la seva homònima al País Valencià-.

A les Borges els representants de les diverses entitats van presentar els primers elements de treball en comú basats en l’eficiència però també “en el valor simbòlic” d’agrupar-se. En aquest sentit destaca l’organització conjunta de serveis, com els digitals i de noves tecnologies; sessions de formació i innovació; la creació d’una central de serveis editorials de nova generació (entorn audiovisual, telefonia mòbil, digitalització, etc.) i l’optimització de recursos comuns.

Estanis Alcover deslliga la creació de la federació de l’actual situació de crisi que afecta especialment el sector de la comunicació. “Des del moment en que vaig accedir a la presidència de Premsa Comarcal-ACPC em vaig interessar per la unió de les associacions d’editors de premsa de Catalunya i de tot l’àmbit dels Països Catalans en una federació” va afirmar a les Borges. En aquest sentit recorda que ja fa quatre anys s’havia fet un primer intent però el canvi de presidents en dues de les associacions i el nou context legislatiu ho havien fet aparcar. En tot cas deixa clar “que en cap moment ens hem deixat de veure ni col·laborar en temes puntuals”.

A banda d’establir sinergies per ser més eficients, Alcover té clar que la federació es convertirà en un autèntic lobby de la premsa en català i que esdevindrà un element clau per a la interlocució amb la resta del sector i les institucions.

>> Article d’opinió: “Federació 2011” (David Centol, Comunicació 21)