Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Repetir del Tossal Gros de MorellaLa Generalitat Valenciana ha enviat una carta a l’Ajuntament de Morella (els Ports) per tal que apagui el senyal dels quatre canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i d’Aragón Televisión del repetidor del Tossal Gros. A finals d’abril, un requeriment similar va suposar que l’Ajuntament de Catí (l’Alt Maestrat) també tallés les emissions.

>> Recull d’enllaços sobre TV3 al País Valencià (delicious Media.cat)

Un pas més en l’ofensiva total del Consell contra TV3 al País Valencià. Ara, l’executiu de Francisco Camps, ha posat els ajuntaments que tenen repetidors per fer arribar el senyal de les cadenes de la CCMA en el seu punt de mira. A finals d’abril van enviar un requeriment a l’Ajuntament de Catí (l’Alt Maestrat) en el qual amenaçava amb una multa de 200.000 euros si no cessaven les emissions de TV3 i la resta de canals catalans. El consistori, d’una població de només 869 habitants, no va tenir cap altra sortida de fer cas al requeriment per no provocar la fallida dels comptes municipals.

Al cap d’un mes, la Generalitat Valenciana ha realitzat el mateix tràmit amb l’Ajuntament de Morella. En aquest cas han donat un termini de només cinc dies -que venç el proper dilluns 7 de juny- per tal que cessin les emissions. Si no ho acaten, s’afronten a una multa que podria oscil·lar entre el mig milió i el milió d’euros. El consistori morellenc ha advertit que si es produeix el tancament també afectarà altres municipis de la comarca com Forcall, Cinctorres o Villores.

L’alcalde de Morella, el socialista Ximo Puig, va explicar aquest dijous a VilaWeb que “estudiaran solucions de caràcter legal” però deixava clar que, si no troben una alternativa, hauran d’obeir una ordre que va titllar “d’impresentable” i “d’un atemptat molt greu”. Per Puig “l’ordre no s’ajusta amb la forma moderna d’entendre la comunicació, perquè en un món global, allò raonable és que cada ciutadà tingués la llibertat de triar quins continguts vol consumir; aquesta mesura demostra de quina manera entén la vida i la democràcia el govern valencià”.

No menys contundent es va mostrar Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que en declaracions a Nació Digital va qualificar l’amenaça com un exemple més de “neteja ètnica”. “És un atac a la democràcia, en una Europa on l’espai de comunicació és obert, una vulneració més del govern de la Generalitat valenciana” ha afegit.

Marxar del País Valencià?
Una altra reacció contundent ha estat la del Centre d’Estudis dels Ports, entitat fundada el 1983, dedicada a la recerca científica, a la promoció de la llengua i a la defensa del territori de la comarca. En un comunicat ha manifestat la seva “més enèrgica condemna, repulsa i fàstic” per l’ordre de la Generalitat Valenciana.

A més, recorden que porten més de vint-i-cinc anys veient TV3 -abans que la resta del País Valencià gràcies als reemissors que captaven la senyal des de les comarques del sud del Principat-. “Desgraciadament considerem més estrangera Canal 9 que TV3” assenyalen. “A ningú se li escapa que si han escollit este moment és perquè han de tapar coses roïnes i s’aproximen les eleccions municipals i nacionals” afegeixen.

Per l’entitat, la “política de terra cremada de l’actual consell” no aconseguirà desfer “les profundes relacions amb els seus veïns del nord, Aragó i Catalunya”. En aquest sentit -a més de donar suport a les mesures que pugui emprendre l’Ajuntament de Morella- afirmen que convocaran a la ciutadania a valorar possibles accions de protesta i, fins i tot, estudien sol·licitar als ajuntaments de la comarca que tramitin a les Corts Espanyoles l’annexió a Catalunya o a l’Aragó per “marxar d’una casa on no ens volen deixar ser valencians”.

Totes les esperances en la ILP
De nou, i tal com passa en cada nou capítol de l’ofensiva del Consell contra TV3, totes les esperances per resoldre l’actual atzucac passen per l’èxit de la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres. Segons fonts d’ACPV s’espera que finalment la xifra arribi a les 600.000 signants -el mínim legal per presentar-la al Congrés espanyol és de mig milió- i està previst que l’entrenador del Futbol Club Barcelona, Pep Guardiola, sigui la darrera persona que hi doni suport. Precisament l’Ajuntament de Morella -format pel PSPV i el PP- va aprovar el passat d’octubre per unanimitat una moció de suport a la ILP.