Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’emissió del documental Adéu, Espanya? va assolir dijous el lideratge televisiu amb una quota de pantalla del 24% i 733.000 espectadors. Aquestes xifres, i el debat generat tant a les xarxes socials com als mitjans de comunicació, demostren que la independència interessa.

TV3 va aconseguir amb Adéu, Espanya? la millor audiència en un dijous des de l’inici de 2010. Segons dades de Kantar Media, el reportatge dirigit per Dolors Genovès va aconseguir un share del 23,9% amb una audiència mitjana -5,5% més que la mitjana dels altres dijous- i un total de 733.000 teleespectadors. De ben segur, les crítiques prèvies del Partit Popular i Ciutadans -que en volien vetar l’emissió, encara va despertar més l’interès de l’audiència.

En tot cas, les xifres mostren que és un tema d’interès i, per tant, susceptible de ser abordat de manera seriosa -el programa tenia 96 minuts de durada- per part de la televisió pública del país. Malgrat ser un programa dens, l’èxit va ser especialment important entre els més joves. En aquest sentit, en la franja de menors de 24 anys la quota de pantalla va superar el 35%.

Moltes reaccions i elevat seguiment a Twitter
Tant les hores prèvies, com durant l’emissió i especialment després, la xarxa social Twitter va bullir amb les reaccions sobre el documenal. En aquest sentit el tag #adeuEspanya no només va ser el líder entre els usuaris catalans agrupats al portal Twit.cat sinó que va ser el més utilitzat al conjunt de l’Estat espanyol. Diaris digitals com directe!cat i Nació Digital van posar-ho en portada.

Que el tema interessa també es va reflectir en les reaccions polítiques i d’opinadors. Una de les més dures va ser la del diputat del Partit Popular, Jorge Fernández Díaz, que ho va tillar de “lamentable publireportatge”. Segons el polític del PP el documental mostrava una imatge de Catalunya “que només és a la ment dels independentistes” ja que els autors “confonien el desig amb la realitat”. En comptes de discutir sobre els arguments presentats a Adéu Espanya, Fernández va acusar el documenta de “promoure la radicalització i la ruptura amb Espanya”. Fins i tot el partit espanyolista Unión Progreso y Democracia ha demanat el cessament de la directora de TVC, Mònica Terribas.

El diputat del PSC Joan Ferran, el creador del concepte de la “crosta nacionalista”, no va tardar massa a criticar el programa. En una anotació irònica del seu bloc recordava que ell també paga la televisió pública i que desitjaria que “l’obsequiés” amb un documental sobre la solució federal. “Posats a demanar, i si la direcció de la Corpo ho creu oportú, també es podria anunciar profusament el programa durant setmanes i convertir-lo en notícia en el Telenotícies” afegia. Encara anava més enllà el seu company de partit, Daniel Fernàndez, que es mostrava “preocupat per una utilització tan parcial de recursos públics per part d’una televisió també pública”. Considerava que el tractament del “cas català” va ser “per nota” i que allò que es venia com un “treball periodístic neutral” va esdevenir un “al·legat a favor de la independència”. Fernàndez obviava que Dolors Genovès ja havia anunciat que no era un treball basat en “independència sí, independència no”.

Fernàndez, que signava l’article amb Joaquim Coll, afirma que el documental es basa en “l’independentisme de butxaca” o “neoliberal” per la “impossibilitat de saltar el mur de la doble identitat dels catalans”. Vicent Partal, en el seu Mail Obert a VilaWeb, l’ha respost recordant que “l’augment de l’independentisme descol·loca el PSC”. Pel periodista, que Fernández apel·li al neoliberalisme -considera que és un “eslògan tronat”- expressa més aviat desesperació.

Al costat de les tesis del PSC se situa Dídac Boza, el director de LaMalla.cat -digital de la Diputació de Barcelona-. Boza considera Adéu, Espanya? Una mostra de “documental-propaganda” com com els treballs de Michael Moore. Tal i com demana Joan Ferran espera que la televisió pública catalana acabi emeten “altres programes similars sobre aquesta mateixa qüestió però amb altres visions”.

Entre els que han aplaudit el reportatge destaca l’escriptor Vicenç Villatoro que considera que el “podria emetre perfectament una gran televisió alemanya que se sentís interessada per l’aparició en el món occidental de noves demandes d’independència política”. Pel responsable de Política de l’Avui, Lluís Bou, amb l’Adéu, Espanya?la televisió catalana ha començat a retrobar la seva funció com a referent nacional del país”. Bou considera que fins ara “TV3 ha anat despistada des que va arribar aquella pràctica soviètica d’arrencar-ne el que Joan Ferran en diu la crosta nacionalista”. El periodista considera que el diputat socialista s’haurà posat en alerta mentre que Joan Vila, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, va més enllà i afirma que ha estat un “gol per l’escaire” als unionistes.

>> Recull d’enllaços sobre el documental “Adéu, Espanya?”

Article d’opinió sobre el documental

>> Joan Ferran: “La teva, la meva o la seva?

>> Joaquim Coll i Dani Fernández: “Quan sobre l’interrogant

>> Astrid Bierge: “L’error d’Adéu Espanya?”

>> Lluís Bou: “Adéu Espanya, primera passa

>> Vicenç Villatoro: “Adéu

>> Joan Vila i Triadú: “Adéu, Espanya? Bona feina de TV3

>> Dídac Boza: “Adéu? o per què?

>> Vicent Partal: “Ara som neoliberals