Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un equip de la Universitat Autònoma, encapçalat pel professors Xavier Giró, vol posar en relleu la perspectiva de gènere en el tractament dels mitjans de situacions violentes com les guerres o les lluites entre clans del narcotràfic arreu del món.

El professor de Periodisme de la UAB, Xavier Giró, va realitzar un treball de recerca sobre el femenici de Ciudad Juárez (Mèxic). En aquesta ciutat s’haurien produït, segons algunes fonts, més de 7.000 homicidis de dones des d’inicis de la dècada dels 90. “Volíem veure com els mitjans d’aquí tractaven un fenomen en el qual es mata a les dones per formar part de l’altre grup o banda” explica Giró. “És un cas diferent al nostre en el qual els assassinats es produeixen justament perquè l’home es creu que posseeix la seva dona” afegeix.

Aquesta experiència va portar el grup de Giró a analitzar què podien fer a contribuir a eradicar aquesta pràctica des de l’anàlisi dels mitjans de comunicació. Per aquest motiu van constituir l’Observatori dels Mèdia i de les Agressions a les Dones en Contextos d’Alta Violència (OMAD-CAV). Els seus principals objectius són introduir la perspectiva de gènere a la cobertura d’aquests conflictes i, a més, ajudar a evitar els enfocaments sensacionalistes per parts dels mitjans.

Un dels projectes en el qual treballen són l’elaboració d’una guia per facilitar als periodistes el tractament d’aquesta qüestió. A banda, setmanalment, envien un “apunt” en el qual analitzen una notícia realitzada per un mitjà de comunicació de l’Estat espanyol i en proposen enfocaments alternatius. Giró explica que se centren en casos on la situació de violència és molt general i això suposa “multiplicar” la que ja habitualment pateixen les dones en contextos “normals”. Es tracta de zones en guerra però també en situacions de postguerra “on hi ha una gran quantitat d’armament”. A banda, el professor de la UAB destaca els casos de batalles entre bandes, especialment per part dels clans del narcotràfic.

Interaccionar amb els periodistes
Un dels propòsits de l’OMAD-CAV és tenir una certa interacció amb els periodistes que elaboren les informacions. En aquest sentit, a banda d’enviar l’apunt setmanal, pretenen d’aquí a tres mesos avaluar si els professionals de la informació consideren útils les recomanacions i si les estan utilitzant. “Es tracta d’una acció-investigació, a partir d’unes mancances que detectem proposem un sistema per solucionar-les i posteriorment analitzarem si tenen un efecte positiu” explica el coordinador de l’Observatori.

Per Giró un dels problemes és la manca de formació dels periodistes en aquesta qüestió però també altres elements estructurals com “l’hegemonia del patriarcat” o la manca de temps per analitzar els temes a fonts i buscar fonts alternatives. Ha posat com a exemple la darrera cimera entre la Unió Europea i Mèxic en la qual el país nord-americà va fer tots els esforços per evitar que no hi hagués cap referència al feminicidi. No només se’n va sortir el govern mexicà sinó que, a més, cap mitjà espanyol se’n va fer ressò i només va aparèixer al diari La Jornada.

El primer apunt va abordar l’anàlisi de la guerra entre els càrtels de la droga de Mèxic a partir d’un bloc que denuncia la postura de les institucions i mitjans que consideren que “no passa res”. La peça critica la cobertura que van fer d’aquest web les televisions Cuatro i la Sexta i en la qual no van aprofundir gens en la situació de violència que pateixen les dones. En canvi, en el segon apunt es destaca positivament el tractament d’un article d’El Mundo sobre el femenicidi ocult -molt desconegut respecte el cas de Ciudad Júarez- de Guatemala. En aquest país centre-americà, entre el 2008 i el 2009, es van assassinar vora 900 dones.

>> Apunt 001 de l’OMAD- CAV sobre la guerra dels clans de la droga a Mèxic (pdf)

>> Apunt 002 de l’OMAD-CAV sobre el femenicidi de Guatemala (pdf)