Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest dimecres es va fer pública l’absolució del David Fernàndez i Jesús Rodríguez, periodistes del setmanari La Directa, de l’acusació de desobediència i ofenses a l’autoritat per uns fets ocorreguts mentre cobrien l’entronització de Josep Anglada com a candidat de la Plataforma per Catalunya a les eleccions al Parlament.

Tres setmanes després del judici contra els dos periodistes, la jutgessa va fer-ne pública l’absolució tant pel càrrec d’ofensa a l’autoritat -l’únic que mantenia la fiscalia- com el de desobediència. Els fets es remunten el 13 de març quan els Mossos d’Esquadra van retenir durant més de mitja hora a David Fernàndez i Jesús Rodríguez. Els dos reporters del setmanari La Directa cobrien la manifestació contra la presentació de la candidatura de Plataforma per Catalunya que es realitzava a l’Hotel Barceló Sants.

Una vegada havia finalitzat la concentració, els Mossos d’Esquadra van identificar diversos dels manifestants i els dos periodistes s’hi van acostar. Aleshores, els agents policials van aturar-los -es van identificar com a periodistes amb els carnets del mitjà i del Sindicat de Periodistes- però això no va evitar que els retinguessin durant 35 minuts. Posteriorment, van demanar insistentment el nombre de la placa dels Mossos tot recordant que, segons una circular d’Interior, els haurien de dur visibles.

Al cap d’un mes, els dos periodistes van rebre una denúncia per ofenses i desobediència a l’autoritat. El primer càrrec feia referència a un comentari realitzat després de la fi de la retenció -“sembles més un skin dels que estan aquí a dins [en referència a la PxC] que un agent de la policia democràtica”- mentre que el segon s’hauria produït per saltar-se un inexistent cordó policial. El fet que en el mateix judici els Mossos d’Esquadra admetessin que ja havien aixecat el cordó va fer que el fiscal retirés el càrrec de desobediència. En canvi, el ministeri fiscal va demanar per la frase 180 euros de multa a cadascun dels periodistes -dotze euros diaris durant 15 dies- tot i que l’agent va admetre que no s’havia molestat. “Forma part de la meva feina” va respondre a preguntes de la jutgessa. En el judici, al qual hi va assistir el Grup de Periodistes Ramon Barnils com a observador, Fernàndez i Rodríguez van afirmar que s’havien sentit “maltractats com a periodistes, humiliats com a persones i desatesos com a ciutadans”.

Per la jutgessa “les paraules del denunciat només es poden qualificar com un excés verbal dins del dret de protestar contra una actuació policial amb la qual l’acusat no estava conforme”. A més recorden que les paraules només podien causar “incomoditat” als agents per haver “d’aguantar les opinions dels denunciats”. Curiosament el fiscal acusava els dos periodistes tot i que la frase només l’havia dit un d’ells.

En la sentència es recorda que la llibertat d’expressió “és indiscutible” i que els dos periodistes l’havien exercit a través de l’article de dues pàgines titulat “Anglada presenta la seva candidatura populista envoltat de racistes i neonazis”. Precisament el reportatge es va acceptar com a prova per demostrar que Fernàndez i Rodríguez exercien la seva tasca com a periodistes.