Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El llibre d’estil de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), aprovat recentment, obliga a advertir a l’audiència dels informatius del fet que en una roda de premsa no s’hagin admès preguntes. A més, es descarta l’ús d’imatges en directe produït per “entitats interessades”, una pràctica habitual per part dels grans partits polítics.

El consell d’administració de RTVE va aprovar en la seva darrera reunió el llibre d’estil de l’ens. Dos dels elements que més s’han destacat -per ser pràctiques molt criticades per part de les organitzacions professionals- són l’obligació d’avisar quan una roda de premsa no ha admès preguntes per part dels periodistes i l’opció d’evitar, sempre que sigui possible, la utilització d’imatges en directe emeses pel què denominen “entitats interessades”.

“Aquesta pràctica, habitual en partits polítics, xoca amb el deure de RTVE d’oferir als ciutadans una informació rigorosa”, expressa el document. El llibre d’estil estableix que els serveis informatius de TVE i RNE s’hauran d’esforçar en cada circumstància que la informació oferta en directe sigui captada i tractada amb els seus propis mitjans i, quan això no sigui possible, es comunicarà a l’audiència. Sobre el material descarregat d’internet, la guia indica que és “necessari extremar la precaució”, ja que aquest material “pot generar drets d’autor o, fins i tot, ser fals”

Fa uns mesos la defensora del lector d’El País alertava d’aquest tipus de pràctiques a l’article “Polítics que no estimen als periodistes”. Milagros Pérez Oliva advertia que s’havia començat fent rodes de premsa sense preguntes -eufemísticament “declaracions institucionals”- i que el següent pas havia estat enviar als mitjans declaracions gravades. Fins i tot, enmig de l’esclat del cas Gürtel, María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, va “simular” una roda de premsa però sense periodistes. La defensora del lector d’El País s’exclamava com les acusacions que va fer -deia que el Govern utilitzava la fiscalia general- van aconseguir sortir a les portades del diaris tot i no comptar amb cap aclariment periodístic sobre les suposades proves que aportava.

També a inicis de juny la federació de periodistes de l’UGT va emplaçar als propietaris i responsables dels mitjans de comunicació de l’Estat espanyol a no enviar els seus redactors a cobrir les compareixences sense preguntes. El sindicat considera que aquestes pràctiques impedeixen a la ciutadania el dret de tenir una informació plural i democràtica. A més, demanaven no emetre cap contingut de vídeo o àudio servit per administracions i grup polítics, i en cas de fer-ho, advertir-ne la procedència i com s’ha obtingut aquesta informació.