Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

vicentesanzL’exsecretari general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Vicente Sanz, es va reincorporar a l’ens tot just una setmana després de ser destituït pel presumpte assetjament sexual de tres treballadores. Curiosament, tant bon punt va recuperar la seva plaça va agafar la baixa per depressió.

El director general de RTVV, José López Jaraba, va decidir el 28 de maig obrir un expedient disciplinari per uns fets “constitutius de falta molt greu” i va destituir Vicente Sanz com a secretari general de l’ens. La decisió arribava tres mesos després que transcendís la denúncia de tres periodistes de Canal 9 pel presumpte assetjament sexual de Sanz que, al mateix temps, era el responsable de personal. Des d’aleshores, Sanz es trobava suspès cautelarment del seu càrrec però la direcció general n’havia evitat la destitució.

Tanmateix, i segons publica el diari Levante-EMV tot citant fonts sindicals, l’exsecretari general es va reincorporar a RTVV al cap d’una setmana. Concretament s’ha reincorporat com a tècnic de l’àrea laboral, en una plaça que va guanyar per oposició el 1989 i que suposa el segon barem salarial més alt -a banda dels càrrecs directius-. Sumant-hi els triennis i altres complements Sanz està cobrant 3.400 euros mensuals i un total de 48.000 euros al cap de l’any.

Segons les mateix fonts l’exsecretari general no s’ha arribat a reincorporar físicament a la seva plaça ja que ha demanat la baixa per depressió. Segons el rotatiu valencià, aquesta estratègia respon a la voluntat “d’arreglar-se” la jubilació -només li queda un any- sumant un any més de cotització. Mentrestant, continua pendent de si pot cobrar o no per la seva destitució. Sanz demana a RTVV 120.000 euros corresponents a 45 anys per any treballat -ha estat 15 anys com a alt directiu- però només hi accediria si el jutge l’absol del delicte d’assetjament sexual -tècnicament, si l’expedient disciplinari es resol favorablement a Sanz-.

Cal recordar que la titular del jutjat de primera instància número 1 de Paterna, que investiga el cas, ha dictat des del febrer una ordre d’allunyament de 300 metres de Sanz i li ha prohibit comunicar-se amb les periodistes per qualsevol mitjà. A més, i segons va publicar El País, el responsable de RTVV coneixia les denúncies des del 29 d’octubre de 2009 però no va tirar endavant cap acció fins a la denúncia penal de les treballadores.

Indignació per la readmissió de Sanz
Esquerra Unida (EU) i Compromís pel País Valencià han coincidit en en exigir al director general de RTVV, José López Jaraba, que actuï contra Vicente Sanz. El conseller d’EU a RTVV, Amadeu Sanchis, va demanar a López Jaraba que acceleri els tràmits de l’expedient disciplinari i que l’acomiadi de manera disciplinària “immediatament”. Per la seva banda, la portaveu de Compromís, Mònica Oltra, va acusar Jaraba de “prevaricació” al no aplicar un expedient sancionador que “ha d’afectar a una persona i no un càrrec”.